DELHI PUBLIC SCHOOL TAPI LEARNING PARTNERSHIP CLASS- III -V

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "DELHI PUBLIC SCHOOL TAPI LEARNING PARTNERSHIP CLASS- III -V"

Transcription

1 1. Who built the Red Fort of Agra? (a) Shahjahan (b) Aurangjeb (c) Akbar (d) Jahangir Heritage Quiz 2. Which of the following statement is not true about Red Fort of Agra? (a) It is situated on the bank of river Yamuna. (b) This fort was built in 1565 (c) It was constructed by the Mughal emperor Akbar in (d) It is tagged as world heritage site by UNESCO in Which of the following statement is true about Ajanta caves? (a) Ajanta caves were excavated between 2nd century and 6th century. (b) They depict the story of Jainism (c) Ajanta caves are excavated in a elephant shoe shaped rock surface. (d) The caves are believed to be made in 2 distinct periods: Gupta period and Vakataka, period. 4. Which Indian city manufactured balls for the World Cup Football? (a) Ludhiana (b) Mumbai (c) Jalandhar (d) Chennai 5. Where Ellora caves are situated? (a) Madhya Pradesh (b) Maharashtra (c) Andhra Pradesh (d) Rajasthan 6. Which of the following statement is not true about Ellora caves? (a) Ellora caves are situated in Aurangabad (Maharashtra). (b) Ellora caves built by Kalachuri, Chalukya and Rashtrakuta dynasties. (c) Ellora caves made during 6th and 9th centuries. (d) These caves are dedicated only to Hinduism. 7. Who take cares of Ellora caves? (a) Government of Maharashtra (b) Archaeological Survey of India (c) Ministry of Culture

2 (d) Ministry of Tourism DELHI PUBLIC SCHOOL TAPI 8. Where are The Elephanta Caves situated in India? (a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Maharashtra (d) Madhya Pradesh 9. Which of the following is not true about elephant caves? (a) In 1987, Elephanta Caves were designated a UNESCO World Heritage Site. (b) Caves are made from solid rock. (c) Portuguese renamed these caves aselephanta (d) These caves are excavated during 11th century. 10. Which of the following statement is not true about SanchiStupa? (a) It is situated at Sanchi in Raisen district of Madhya Pradesh. (b) It is situated in Aurangabad district of Maharashtra (c) Sanchi tagged as the World Heritage site by UNESCO in (d) Stupa at Sanchi is the oldest stone composition in India and was originally commissioned by the emperor Bindusara. 11. What is the Verdefort Dome, a World Heritage site in South Africa? (a) The world's largest asteroid impact site (b) An 11th-century stadium (c) A historic gold mine (d) A volcanic crater 12. How many countries have adhered to the World Heritage Convention? (a) 21 (b) 187 (c) 120 (d) Only two countries have ever had a World Heritage site removed from the list. What are they? (a) Ecuador and Egypt (b) China and Lithuania (c) Iraq and Laos (d) Germany and Oman 14. Which continent has the most World Heritage site? (a) Asia (b) Africa (c) Europe

3 (d) North America DELHI PUBLIC SCHOOL TAPI 15. Which organization declares a site of special cultural or physical significance as a World Heritage Site? (a) Archaeological Survey of India (b) Ministry of Culture (c) National Museum (d)unesco Answer: UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) and 29 sites are declared as World Heritage Sites in India by UNESCO. 16. Identify the stone given below and which monument has been constructed from this stone? (a) Marble, TajMahal (b) Redstone, Agra Fort (c) Basalt, Ajanta Caves (d) Khondalite, Sun temple, Konark Answer: Agra fort (Uttar Pradesh) was constructed by the third Mughal emperor Akbar on the remains of an ancient site known as Badalgarh. The other monument made of red sandstone is SikandraFort which is the tomb of Akbar 17. In which country is the World Heritage Site located where Gautama Buddha was born? (a) India (b) Sri Lanka (c) Nepal (d) Pakistan Answer: Lumbini in Nepal is a famous Buddhist pilgrimage site where Queen Mayadevi gave birth to Gautama Buddha. She is depicted in most of the Indian sculptures as holding branch of Shala tree and giving birth to Buddha. Gautama Buddha was the son of KingŚuddhodana and Mayadevi.

4 18. In which archaeological site do we find the Dhamek and Dharmarajikastupa? (a) Sanchi (b) Sarnath (c) Satdhara (d) Amravat Answer: Sarnath (Uttar Pradesh) is the famous archaeological site where first sermon was given by Buddha in deer park. The site is known for itschaitya, stupas and monasteries and also the Ashoka pillar. 19. In which state do we find the fort Aguada? (a) Madhya Pradesh (b) Goa (c) Tamil Nadu (d) Bihar Answer: The Aguada Fort was constructed in 1612 by the Portuguese to protect Old Goa against the attacks of the Dutch and Marathasarmies. The fort is divided into two parts-lower fort and upper fort. 20. Identify the monument given below which is located in Karnataka? (a) Golgumbaz (b) Juma Masjid (c) Ibrahim Rauza (d) Jami Masjid

5 Answer: Ibrahim Rauza is in the Bijapur district of Karnataka. It was built by Ibrahim Adil Shah II in 17th century CE and consists of his mosque and tomb in the same compound. 21. In which ancient monument do we find the work of Pietra Dura? (a) Mehrangarh Fort (b) HawaMahal (c) TajMahal (d) Tughlaqabad Fort Answer: Pietradura is the technique of inlay work in which high polished semiprecious-stones like lapislazuli, agate, jasper and jade etc. are used to create images and these are cut and then fitted in the walls with glue. Apart from TajMahal the work can also be noticed in the tomb of Itmad-ud- Daula which was built by NurJahan for her father MirzaGhiyas Beg. 22. Where is famous shore temple in India located? (a) Andhra Pradesh (b) Tamil Nadu (c) Karnataka (d) Kerala Answer: Shore temple is located in the Mahabalipuram or Mammallapuram in Tamil Nadu. It was built by Narasimhavarman II in 8th century CE. The temple is dedicated to both Vishnu and Shiva. 23. Sunderbans National park is found in which State? (a) Assam (b) Manipur (c) Mizoram (d) West Bengal Answer: Sunderbans National park is a World Heritage Site and it is known for its Biosphere and Royal Bengal Tiger Reserve. It was declared a National Park in Which Indian railway train has been nicknamed as Toy Train? (a) Shimla Kalka railway (b) Darjeeling Himalayan railway. (c) Nilgiri Mountain railway (d) Rajdhani Answer: Darjeeling Himalayan railway runs from New Jalpaiguri to Darjeeling in West Bengal and it was declared a World Heritage Site in It took three years to build this train from CE.

6 25. By which name was Keoladeo Ghana National Park known earlier? 1 Kaziranga National Park 2 Vansada National Park 3 Corbett National Park 4 Bharatpur Bird Sanctuary Answer: Keoladeo Ghana National Park is in Bharatpur, Rajasthan and a large number of birds come here every year during winters. It was declared a National Park in the year Under which tree did Queen Mayadevi give birth to Gautam Buddha? (a) Ashoka tree (b) Peepal tree (c) Shala tree (d) Neem tree Answer: In Indian sculptures and Buddhist tradition, Queen Mayadevi has been portrayed as giving birth to Gautama Buddha under theshala tree holding its branch in Lumbini. 27. What is the common name for Ocimumtenuiflorum? (a) Lotus (b) Tulsi (c) Peepal (d) Chameli Answer: Tulsi can be seen in every house of India. It is known for its medicinal, religious and spiritual value. 28. Which of the following animal has been depicted on the Ashoka pillar capital at Sarnath? (a) Horse (b) Deer (c) Lion (d) Bull Answer: The lion pillar capital of Ashoka in Sarnath depicts four lion seated back to back on the abacus and is presently kept in Sarnath Museum. It was adopted by the Government of India as the National emblem in the year What is the vahana or vehicle of river goddess Ganga? (a) Tortoise (b) Makara (c) Lion (d) Peacock Answer: Makara (crocodile) in Hindu mythology and Indian art has been depicted as half

7 terrestrial and half aquatic animal and it is the vehicle of sea god Varuna also. The various sculptures like one from Ahichchhatra and in the Kailash temple of Ellora showing goddess Ganga standing on the makara are the best specimens of Indian art. 30. The archaeological site- Nagajunikonda is located on the bank of which river? (a) Ganga (b) Krishna (c) Godavari (d) Mahanadi Answer: Nagajunikonda, is situated on the right bank of river Krishna in Nalagonda district of Andhra Pradesh. The site is extremely rich in Buddhist and Brahmanical remains. The site was under the threat of submergence because of the Nagarjunasagar project and the remains are then dismantled and transplanted to a higher land. It is unique island site in India. 31. Which river flows behind the TajMahal? (a) Ganga (b) Godavari (c) Yamuna (d) Tapti Answer: TajMahal can be seen from the banks of river Yamuna and it played a very important role in the construction of TajMahal. The gardens in TajMahal are based on Char Baghpattern which require huge amount of water and for that an elaborate water system was laid out to direct water from the river Yamuna to the garden. 32. Which is the classical dance of Northern India? (a) Kathak (b) Bharatnatyam (c) Odissi (d) Bharatnatyam Answer: Kathak is the classical dance of Northern India and there are three main gharanas of Kathak at Jaipur, Lucknow, Benaras and Raigarh. The gharanas developed under the rule of different rulers e.g. Jaipur gharana under the Kachchwaha rulers of Jaipur, Lucknow under the Nawab of Oudh, Benaras under Jankiprasad and Raigarh under Maharaja Chakradhar Singh. 33. Kathakali originates from which Indian state? (a) Andhra Pradesh (b) Tamil Nadu (c) Kerala (d) Maharshtra

8 Answer: Kathakali is a combination of dance and theatre that originates from Kerala and theme for performance is taken from two epics, Mahabharata, Ramayana and the Puranas. It is known for its elaborate costume and make up worn by the artists. 34. By which other name do we know the Sattriya Theatre? (a) AnkiyaBhaona (b) Kuchipudi (c) Garbha (d) Kuttiyattam Answer: Sattriya is a living tradition of dance, music and theatre which is performed in the Vaishnavite monasteries of eastern India. It was started by Sankradeva and later on carried forward by his disciples. 35. Name the ancient theatre originated in Kerala? (a) Kuttiyatam (b) Sattriya theatre (c) Sung theatre (d) Cultural theatre Answer: Kuttiyattam is one of the ancient forms of theatre and the themes on which it is performed are taken from the Sanskrit plays. It is officially declared by UNESCO as a Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity. 36. The Great Indian Bustard, an endangered bird, is found in (a) The Thar Desert (b) The Deccan Plateau (c) The Sunderbans (d) The Sambhar Lake 37. Gwaliorgharana is known for which art form? (a) Style of dance (b) Style of theatre (c) Style of music (d) All of the above Answer: Gwalior gharana is one of the oldest schools of North Indian classical music. The Gwalior gharanagayaki is lucid and simple. The gharana was patronized by the Mughal emperor Akbar.

9 38. With which musical instrument is Pandit Ravi Shankar associated? (a) Tabla (b) Sitar (c) Pakhawaj (d) Saxophone Answer: Pandit Ravi Shankar is known for playing the plucked string instrument sitar. He is an eminent Indian musician and composer and was awarded the Bharat Ratna, in In which classical dance form silk sari is used for making costume? (a)kathak (b) Garbha (c) Bharatnatyam (d) Sattriya Answer: In Bharatnatyam is the classical dance of Tamil Nadu. The dancers adorn themselves with saris made of silk having gold zari embroidery designs on its border. Silk was first produced in China and was exported to different parts of the world. 40. Which Indian deity is known as lord of dance? (a) Vishnu (a) Brahma (b) Indra (c) Shiva Answer: Nataraj images of Shiva depict him as lord of dance and the form of dance most often associated with him is known as Tandava. The best specimens of Nataraja were made in bronze during the Chola period. 41. In which Indian city Tower of Silence is located? a) Bhopal b) Bijapur c) Madurai d) Mumbai 42. Elephanta Caves is located near? a) Delhi b) Agra c) Mumbai d) Indore

10 43. Junagadh means? a) Old Fort b) Fort of Victory c) Fort of Luck d) New Fort 44. JantarMantar is a/an? a) Famous Hindu Temple b) artificial lake c) Tomb of Akbar d) Observatory DELHI PUBLIC SCHOOL TAPI 45. List of important Historical Monuments in India. Name of the Monument Place of Location Built by Tajmahal Agra, UP Shahjahan Vellure math Kolkata, West Bengal Swami Vivekanand SwarnaMandir (golden temple) Amritsar, Punjab Guru Ramdas Sun Temple Kornak, Odisha Narsimhadeva I Shalimar Garden Srinagar, Jammu and Kashmir Jahangir Shish Mahal Agra, UP Shahjahan Shantiniketan West Bengal RabindraNath Tagore Sabarmati Ashram Ahmedabad Gujarat Mahatma Gandhi Red Fort Delhi Shahjahan QutubMinar Delhi QutubuddinAibak Moti Masjid Delhi Fort Aurangzeb Makka Masjid Hyderabad, Andhra Pradesh QuliQutub Shah Jodhpur Fort Jodhpur, Rajasthan RaoJodhaji

11 JantarMantar Delhi Sawai Jai Singh Jim Corbett Park Nainital, Uttarakhand Sir MalcomHailley Jagannath Temple Puri, Odisha Anantvarman Ganga Jama Masjid Delhi Shahjahan Humayun s Tomb Delhi Humayun s wife HawaMahal Jaipur, Rajasthan MaharjPratap Singh Gateway of India Mumbai British Govt. FerozshahKotla Delhi FerozshahTughlag FatehpurSikri Agra, UP Akbar Agra Fort Agra, UP Akbar Aram Bagh Agra Babur Ajanta Ellora Caves Aurangabad Gupta rulers 46. Which is the oldest mountain range in India? Ans: Aravallis 47. Why was Arjuna nicknamed Sabyaschi in Mahabharata? Ans: For is ability to fight with both hands. 48. In 1969, who became the first president of India to die in office? Ans: ZakirHussain 49. Name Akbar s finance minister, who from 1560 onwards overhauled the revenue system in the kingdom? Ans: Raja Todarmal 50. Who is the Hindu God of Medicine/Ayurveda? Ans: Dhanvantri

12 51. Who wrote Arthasasthra (a) Kautiliya (b) Birbal (c) Kambar DELHI PUBLIC SCHOOL TAPI 52. The tallest statue of Hanuman is in (a) Maharashtra (b) Punjab (c) Tamil Nadu (d) Andhra Pradesh 53. Who wrote the Kumara Sambavam a. Kambar b. Seikkilas c. Kalidas d. None of these 54. Who was considered the lord of Vedas (a) Surya (b) Varuna (c) Indra 55. Who built Brihadeshwara Temple (a) Ashok (b) Raja Raja I (c) Rajendra Chola 56. Where was Brihadeshwara Temple situated (a) Madhura (b) Kaveripattanam (c) Jaipur (d) Tanjavore 57. The other name of Brihadeshwara Temple (a) Rajarajeswara temple (b) Madhurai Temple (c) Cholapuram Temple

13 58. In the case of Western Ghats how many properties were designed as world heritage in India? (a) 59 (b) 29 (c) 19 (d) Mahabodhi temple Complex at Bodh Gaya is in which state? (a) West Bengal (b) Uttar Pradesh (c) Bihar (d) Orissa 60. Group of Monuments at Mahabali is in which state? (a) Tamil Nadu (b) Gujarat (c) Karnataka (d) Orissa 61. Where was Ambar Palace situated (a) Hariyana (b) Rajastan (c) Sikim (d) Thripura 62. Who was the last king of Sungadynasty (a) Pushyamithra (b) Agnimithra (c) Devabutti 63. Golden Temple is situated in (a) Amritsar (b) Gurudwara (c) Thripura 64. UNESCO world heritage site FatehpurSikri is in which state (a) Karnataka (b) Uttar Pradesh (c) Goa (d) Maharashtra

14 65. Which are the first cereals grown by Indians (a) Race (b) Sugarcane (c) Wheat and barley 66. The name India was derived from the river name (a) Ganga (b) Kaveri (c) Sindhu (d) Krishna 67. Which is known as 18 days of Battle (a) Battle of Kurukshetra (b) Battle of Hidaspus (c) Battle of Paniput 68. In which year the Harappan Site was dug (a) 1921 (b) 1920 (c) 1922 (d) Who is the archeologist, Harappan Site was discovered (a) R.DBanarjee (b) D. R Sanhi (c) T.K Taper 70. Harappa was located on the river (a) Sindhu (b) Ganga (c) Ravi 71. Mohanjedaro was mined in year (a) 1922 (b) 1923 (c) 1924 (d) 1925

15 72. Where was Mohanjedaro situated (a) Lothal (b) Hariyana (c) Larkhana (d) Punjab 73. Mohanjedaro was dug by (a) R. D Banarjee (b) D. R Sahni (c) Dr. Sukarno 74. The word Mohanjedaro in Sindi Language means (a) Culture (b) Knowledge (c) Excavation (d) Mount of dead 75. Where is Banwali situated (a) Harappa (b) Gujarath (c) Panjab (d) Hariyana 76. In which year Kalibagab was excavated (a) 1923 (b) 1924 (c) 1930 (d) Who is the archelogist of Kalibagan (a) Ghosh (b) T.K Tapper (c) Y.D Sharma (d) S.RRoa 78. Which is first manmade port in the world. (a) Quilon (b) Lothal (c) Muzris ****************************