3. Which institution served as the main unifying force of medieval Western Europe?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "3. Which institution served as the main unifying force of medieval Western Europe?"

Transcription

1 World History Midterm Review Unit 3A Middle Ages in Europe 1. In Feudal times, how did the Roman Catholic Church and much of society view women? A. They believed women should have the right to vote. B. They believed women should have the same rights as men. C. They believed women were inferior to men. D. They believed women were intellectually superior to men. 2. Western Europe went into a long, deep sleep. Learning was found only in the religious orders. Fear and chaos reigned. What period in history does this statement by a historian describe? A. The rise of Islam B. The early rise of Christianity C. The start of the Crusades D. Western Europe after the fall of Rome 3. Which institution served as the main unifying force of medieval Western Europe? A. Church B. Monarchy C. Legislature D. Military 4. What was the primary characteristic of feudal society in medieval Europe? A. A representative government B. An exchange of land for services C. Economic equality for all D. Protection of individual rights 5. One effect of the Crusades that still exists in today s world is. A. Jerusalem is still controlled by Muslims B. Jews and Muslims have a stable relationship in the Middle East C. Muslim distrust of Christians D. Muslim control of Western Europe

2 6. Hierarchical Social Structure King Nobles and Church Leaders Barons Knights Freemen and Serfs Which statement best describes this social structure? A. the division of orders in the Roman Republic B. militant culture of ancient Sparta C. the division of Christianity during the Reformation D. feudalism in medieval Europe 7. Which of the following is NOT a role played by monasteries in the Middle Ages? A. They served as the hospital for the sick and hungry. B. They preserved valuable books and manuscripts. C. They became the armed forces for most people in Europe. D. They received pilgrims and travelers as no inns existed. 8. Which of the following is NOT a religious building? A. church B. patrilineal C. mosque D. synagogue 9. Which of the following statements is NOT true of medieval knights? A. Knights were trained as pages and squires before they could become knights. B. Knights fought in mock battles called tournaments. C. According to chivalry, knights were loyal to their heavenly lord, feudal lord, and lady. D. Knights were the poet-musicians of the castles of the Middle Ages 10. Which of the following groups had the MOST political power? A. knights B. serfs C. lords D. vassals

3 11. Under the manorial system, nobles were required to provide serfs with which of the following? A. education B. food C. livable wages D. protection 12. In the feudal system, the vast majority of people were. A. vassals B. nobles C. knights D. peasants or serfs 13. Which of the following would NOT be a cause of the fall of Roman Empire? A. invasions by Germanic tribes B. the Hundred Years War, the Long Bow and the Great Schism C. poor economic conditions, including inflation D. weak emperors and a government designed for a small city-state 14. Type of Architecture Description? Colorful stained glass windows Cathedrals that thrust upward as if reaching toward heaven Meant to inspire the worshiper with the magnificence of God Which architectural style is described in the table above? A. Romanesque B. Neoclassical C. Gothic D. Chaldean 15. In 1215, English nobles forced King John to approve a document that guaranteed certain basic political rights to nobles. Years later, English citizens argued that these rights, which included no taxation without representation, applied to all people. What was the name of this influential document? A. the Mayflower Compact B. the Magna Carta C. the English Bill of Rights D. the Declaration of the Rights of Man and of the Citizen

4 16. Name:? Occupation: Medieval Christian Philosopher Influenced by: Aristotle Role in history: As a member of the scholastics, developed teachings on law and government that influenced many western Europeans Which political philosopher is described above? A. John Calvin B. Thomas Aquinas C. Charles de Montesquieu D. Thomas Jefferson 17. Which of the following were not rights gained by the signing of the Magna Carta in 1215? A. the right to free speech B. the protection of the law C. no taxation without representation D. the right to a jury trial 18. Which sentence best explains why some historians consider the Hundred Years War as marking the end of the Middle Ages? A. Religious devotion decreased. B. Chivalry increased in importance. C. A feeling of nationalism emerged in France and England. D. The power of the French monarch increased. 19. The Christian efforts to drive the Muslims (Moors) out of Spain is known as the. A. Reformation B. Inquisition C. Diaspora D. Reconquista 20. Obligations of Lords and Serfs Lords: Provide serfs with housing, Serfs:? farmland, and protection from bandits Manorialism was the basic economic arrangement within feudalism. The chart above shows the obligations of the lords to their serfs. What was one thing serfs were obligated to do for their lords? A. Grant the lords a fief B. Provide lords with military protection C. Manage the lord s finances and hire labor D. Tend the lord s land

5 21. During the Middle Ages, Christianity appealed to people in Europe for all of the following reasons EXCEPT for which one? A. It was perceived as a stable force during an era of constant warfare and political turmoil. B. It promised a return to some of the extravagances of Rome. C. It promised eternal life after death. D. It gave hope to the powerless. 22. During the Middle Ages, Roman Catholic services were conducted in A. English B. Russian C. Latin D. Greek 23. Eastern Orthodoxy and Roman Catholicism share several similarities. For example, both faiths A. have a pope who has authority over all other bishops B. forbid divorce for all members C. let their priests get married D. base their faith on the gospel of Jesus and the Bible. 24. The bubonic plague devastated Europe in the 1300s. Some historians speculate that the epidemic was brought to Europe by A. Merchants along the trade routes B. Mongol invaders C. Islamic caliphates D. Mongol invaders and merchants along trade routes

6 Key Mid -Term Review 3A 1. C 2. D 3. A 4. B 5. C 6. D 7. C 8. B 9. D 10. C 11. D 12. D 13. B 14. C 15. B 16. B 17. A 18. C 19. D 20. D 21. B 22. C 23. D 24. D

7

Study Guide: The Middle Ages

Study Guide: The Middle Ages Name Study Guide: The Middle Ages ESSENTIAL KNOWLEDGE: The European Middle Ages occur chronologically between the Roman Empire and the modern age that we live in. The Middle Ages are divided into three

More information

Western Europe Ch

Western Europe Ch Western Europe Ch 11 600-1450 Western Europe: After the Fall of Rome Middle Ages or medieval times Between the fall of Roman Empire and the European Renaissance Dark Ages? Divide into the Early Middle

More information

World History Unit 6 Lesson 1 Charlemagne & Feudalism

World History Unit 6 Lesson 1 Charlemagne & Feudalism Unit 6 Lesson 1 Charlemagne & Feudalism 1. After the fall of Rome, the migrations of Germanic peoples created several Germanic kingdoms in Europe. 2. The Franks had the strongest of these kingdoms, and

More information

The Formation of Western Europe, The Formation of Western Europe, Church Reform and the Crusades.

The Formation of Western Europe, The Formation of Western Europe, Church Reform and the Crusades. The Formation of Western Europe, 800 500 The Formation of Western Europe, 800 500 Europeans embark on the Crusades, develop new commercial and political systems, and suffer through bubonic plague and the

More information

Justinian. Byzantine Emperor Reconquered much of the old Roman Empire Code of Justinian

Justinian. Byzantine Emperor Reconquered much of the old Roman Empire Code of Justinian Byzantine Empire Constantine moved the capital of the Roman Empire from Rome to Byzantium, a Greek city in the eastern part of the empire. Ruled over the Balkan Peninsula, the Middle East and parts of

More information

Social Studies World History Unit 04A : Diffusion of Ideas and Systems: The Middle Ages in Europe,

Social Studies World History Unit 04A : Diffusion of Ideas and Systems: The Middle Ages in Europe, Social Studies World History Unit 04A : Diffusion of Ideas and Systems: The Middle Ages in Europe, 600 1450 2013 2014 1 Use the graphic organizer and your knowledge of social studies to answer the following

More information

AGE OF FEUDALISM, THE MANOR, THE CATHOLIC CHURCH, THE CRUSADES, HUNDRED YEARS WAR, AND THE PLAGUE

AGE OF FEUDALISM, THE MANOR, THE CATHOLIC CHURCH, THE CRUSADES, HUNDRED YEARS WAR, AND THE PLAGUE AGE OF FEUDALISM, THE MANOR, THE CATHOLIC CHURCH, THE CRUSADES, HUNDRED YEARS WAR, AND THE PLAGUE CENTRAL GOV T OF ROME FALLS APART FAIRLY QUICKLY NORMAL LIFE DISAPPEARS: LOSS OF SAFETY, SERVICES, LAWS,

More information

Name: Period: Date: Chapter 18 The Later Middle Ages Study Guide

Name: Period: Date: Chapter 18 The Later Middle Ages Study Guide Name: Period: Date: Chapter 18 The Later Middle Ages Study Guide Popes and Kings Rule Europe Section 1 Popes and Kings After Feudalism in Europe two types of leaders came to power, who were they and what

More information

The Dark Ages, Middle Ages or Medieval Times?

The Dark Ages, Middle Ages or Medieval Times? The Dark Ages, Middle Ages or Medieval Times? By History.com, adapted by Newsela staff on 10.23.17 Word Count 786 Level 880L Knights of the Holy Ghost embarking on the Crusades. The illustration is modeled

More information

Medieval Europe 800 Years Without the Light of Knowledge

Medieval Europe 800 Years Without the Light of Knowledge Medieval Europe 800 Years Without the Light of Knowledge Dark Ages - the Age of Feudalism Medieval Europe began with the fall of the Western Roman Empire in 476 AD. With the destruction of Roman civilization,

More information

AGE OF FEUDALISM, THE MANOR, THE CATHOLIC CHURCH, THE CRUSADES, THE PLAGUE, AND HUNDRED YEARS WAR

AGE OF FEUDALISM, THE MANOR, THE CATHOLIC CHURCH, THE CRUSADES, THE PLAGUE, AND HUNDRED YEARS WAR AGE OF FEUDALISM, THE MANOR, THE CATHOLIC CHURCH, THE CRUSADES, THE PLAGUE, AND HUNDRED YEARS WAR CENTRAL GOV T OF ROME FALLS APART FAIRLY QUICKLY NORMAL LIFE DISAPPEARS: LOSS OF SAFETY, SERVICES, LAWS,

More information

Key Terms and People. Section Summary. The Later Middle Ages Section 1

Key Terms and People. Section Summary. The Later Middle Ages Section 1 The Later Middle Ages Section 1 MAIN IDEAS 1. Popes and kings ruled Europe as spiritual and political leaders. 2. Popes fought for power, leading to a permanent split within the church. 3. Kings and popes

More information

The Early. Middle Ages. The Rise of Christianity Charlemagne Feudalism The Vikings

The Early. Middle Ages. The Rise of Christianity Charlemagne Feudalism The Vikings The Early Middle Ages The Rise of Christianity Charlemagne Feudalism The Vikings Section Focus After Rome fell the world entered into chaos. Time of warfare, violence, and religion. Time period known as

More information

Chapter 13 Reading Guide: European Middle Ages

Chapter 13 Reading Guide: European Middle Ages Chapter 13 Reading Guide: European Middle Ages 500-1200 Name Hour Section 1: Charlemagne Unites Germanic Kingdoms (P. 353) 1. What were the Middle Ages? Invasions of Western Europe 2. Germanic invaders

More information

Medieval Matters: The Middle Age

Medieval Matters: The Middle Age Medieval Matters: The Middle Age 400-1500 The Roman Empire Falls (376) and Western World Ignites DYK - Son of a Gun - Comes from the Medieval Knights view that firearms were evil Byzantine Empire Eastern

More information

The European Middle Ages CE

The European Middle Ages CE The European Middle Ages 500-1500 CE World History- Wednesday 11/15 2nd 6 Weeks grades have now been finalized. If you have any questions, please see me in person. Warm-Up Discuss with your neighbors-

More information

Set up a new TOC for the 2 nd 6 weeks

Set up a new TOC for the 2 nd 6 weeks Set up a new TOC for the 2 nd 6 weeks Our new unit: The Post-Classical Era (approximately) 500-1500 Areas of Focus: Medieval Europe, the Byzantine Empire, the Islamic Empire, Tang & Song China Vocab Quiz:

More information

FEUDAL SYSTEM IN THE MIDDLE AGES

FEUDAL SYSTEM IN THE MIDDLE AGES FEUDAL SYSTEM IN THE MIDDLE AGES What led to the creation of feudalism? Nobles needed to defend their lands from invaders and from other nobles and kings. Feudalism is a system of government and a way

More information

Chapter 9 Reading Guide/Study Guide Section One Transforming the Roman World (pages )

Chapter 9 Reading Guide/Study Guide Section One Transforming the Roman World (pages ) Due Date: Chapter 9 Reading Guide/Study Guide Section One Transforming the Roman World (pages 285-290) I. THE NEW GERMANIC KINGDOMS Name: 1. What did the Germanic Ostrogoths and Visigoths retain from the

More information

The Middle Ages. The Middle Ages The Basics. - Between , small kingdoms replaced provinces - Germans? How did that happen?

The Middle Ages. The Middle Ages The Basics. - Between , small kingdoms replaced provinces - Germans? How did that happen? The Middle Ages The Basics When? What? (fall of Roman Empire) - Between 400-600, small kingdoms replaced provinces - Germans? How did that happen? Impact of Germanic Invasions Concept of Government Changes

More information

UNIT 3: MIDDLE AGES STUDY GUIDE

UNIT 3: MIDDLE AGES STUDY GUIDE UNIT 3: MIDDLE AGES STUDY GUIDE I can explain how feudalism worked and why it emerged in the Middle Ages DIRECTIONS: Use the word bank below to fill in the Pyramid Pope/church, Kings, Nobles, Merchants/craftsmen,

More information

Chapter 13 Reading Guide: European Middle Ages

Chapter 13 Reading Guide: European Middle Ages Chapter 13 Reading Guide: European Middle Ages 500-1200 Section 1: Charlemagne Unites Germanic Kingdoms (P. 353) 1. What were the Middle Ages? Name: Hour Invasions of Western Europe 2. Germanic invaders

More information

CHAPTER 8 TEST LATE MIDDLE AGES. c. leading the Normans to victory in the Battle of Hastings.

CHAPTER 8 TEST LATE MIDDLE AGES. c. leading the Normans to victory in the Battle of Hastings. CHAPTER 8 TEST LATE MIDDLE AGES 1. William the Conqueror earned his title by a. repelling the Danish invaders from England. b. defeating the Magyars at the Battle of Lechfeld. c. leading the Normans to

More information

The European Middle Ages

The European Middle Ages The European Middle Ages What happened to the Roman Empire? By the end of the 5 th century, Germanic invaders had destroyed the Roman Empire This led to Disruption of trade Downfall of cities Population

More information

The Power of the Church

The Power of the Church Questions 1. How powerful was the Roman Catholic Church? 2. What were the Crusades? 3. What caused the Crusades? 4. Why was the First Crusade unsuccessful? 5. Which Muslim leader took over Jerusalem during

More information

The High Middle Ages ( )

The High Middle Ages ( ) Chapter 9, Section World History: Connection to Today Chapter 9 The High Middle Ages (1050 1450) Copyright 2003 by Pearson Education, Inc., publishing as Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ. All rights

More information

A. After the Roman Empire collapsed, western Europe was ruled by Germanic tribes.

A. After the Roman Empire collapsed, western Europe was ruled by Germanic tribes. Timeline I. Medieval Europe A. After the Roman Empire collapsed, western Europe was ruled by Germanic tribes. B. By the 4 th century, the Catholic Church became more powerful. The church was (is) organized

More information

Chapter 13 Notes. Western Europe in the Middle Ages

Chapter 13 Notes. Western Europe in the Middle Ages Chapter 13 Notes Western Europe in the Middle Ages Middle Ages 500-1500 The Middle Ages are also called the Medieval Period. The foundations of early medieval society were: Classical heritage of Rome Christian

More information

Name Class Date. MATCHING In the space provided, write the letter of the person that matches each description. Some answers will not be used.

Name Class Date. MATCHING In the space provided, write the letter of the person that matches each description. Some answers will not be used. MATCHING In the space provided, write the letter of the person that matches each description. Some answers will not be used. 1. Co-ruler with Theodora 2. Byzantine general who reconquered territory in

More information

Review: Early Middle Ages

Review: Early Middle Ages Review: Early Middle Ages 500-1000 Catholic Church pope Monasticism Charlemagne Feudalism or Manorialism Lords (nobles) Knights (vassals) Serfs/peasants code of chivalry Emperor Justinian Eastern (Greek)

More information

Middle Ages WHAT WERE THE CULTURAL, SOCIAL, ECONOMIC, AND POLITICAL STRUCTURES OF MEDIEVAL EUROPE?

Middle Ages WHAT WERE THE CULTURAL, SOCIAL, ECONOMIC, AND POLITICAL STRUCTURES OF MEDIEVAL EUROPE? Middle Ages WHAT WERE THE CULTURAL, SOCIAL, ECONOMIC, AND POLITICAL STRUCTURES OF MEDIEVAL EUROPE? Invasions of Western Europe Germanic invasions overran the western half of the Roman Empire As a result

More information

Dark Ages High Middle Ages

Dark Ages High Middle Ages Medieval Europe 500-1350 Dark Ages 500 800 High Middle Ages 800 1350 The German Kingdoms Romans loyal to Rome vs. Germans loyal to local war chiefs Romans speak Latin Germans speak German. German law based

More information

The Rise of Europe. Chapter 7

The Rise of Europe. Chapter 7 The Rise of Europe Chapter 7 The Early Middle Ages 500-1500 A.D. The Dark Ages Waves of Invaders Trade slowed Towns emptied Lack of education Political division The Rise of the Germanic Kingdoms The Goths,

More information

The High Middle Ages

The High Middle Ages Copyright 2003 by Pearson Education, Inc., publishing as Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ. All rights reserved. Chapter 9, Section World History: Connection to Today Chapter 9 The High Middle Ages

More information

World History (Survey) Chapter 14: The Formation of Western Europe,

World History (Survey) Chapter 14: The Formation of Western Europe, World History (Survey) Chapter 14: The Formation of Western Europe, 800 1500 Section 1: Church Reform and the Crusades Beginning in the 1000s, a new sense of spiritual feeling arose in Europe, which led

More information

Western Civilization Chapter 13

Western Civilization Chapter 13 Western Civilization Chapter 13 Middle Ages Time period from 400 1500. New lifestyle for most of Europe Franks Franks group of people that shaped the culture of Europe (German Invaders) Clovis King of

More information

1. What key religious event does the map above depict? 2. What region are the arrows emanating from? 3. To what region are 3 of the 4 arrows heading?

1. What key religious event does the map above depict? 2. What region are the arrows emanating from? 3. To what region are 3 of the 4 arrows heading? Name Due Date: Chapter 10 Reading Guide A New Civilization Emerges in Western Europe The postclassical period in Western Europe, known as the Middle Ages, stretches between the fall of the Roman Empire

More information

World History Outline Part II The Medieval World

World History Outline Part II The Medieval World World History Outline Part II The Medieval World B. Medieval Civilization (Latin: Middle Ages Era of transition between ancient and modern times; from about A.D. 500 to 1500; broken into Early Middle Ages

More information

Monarchs, nobles, and the Church all struggled for power. As monarchs amassed power, the foundations for modern law were laid.

Monarchs, nobles, and the Church all struggled for power. As monarchs amassed power, the foundations for modern law were laid. Chapter Review Chapter Summary Section 1: Royal Power Grows Monarchs, nobles, and the Church all struggled for power. As monarchs amassed power, the foundations for modern law were laid. Section 2: The

More information

Do Not Write on This Paper!!!

Do Not Write on This Paper!!! Post Classical Era Test 1. How did Classical Civilizations (Rome, Greece China, & India) help to increase global trade? A. The classical period provided stability and safety for merchants and trade B.

More information

Feudalism and the manor system created divisions among people. Shared beliefs in the teachings of the Church bonded people together.

Feudalism and the manor system created divisions among people. Shared beliefs in the teachings of the Church bonded people together. A crown from the Holy Roman Empire. Feudalism and the manor system created divisions among people. Shared beliefs in the teachings of the Church bonded people together. Priests and other religious officials

More information

Middle Ages. World History

Middle Ages. World History Middle Ages World History Era of relative peace and stability Population growth Cultural developments in education and art Kings, nobles, and the Church shared power Developed tax systems and government

More information

Bell Activity page 105

Bell Activity page 105 Bell Activity page 105 Think about the difference between renting and owning property. Do renters have as much control over property as owners? Why might some people want to buy a home rather than rent

More information

AKA the Medieval Period with knights, castles and the Black Plague. 8/12/2012 1

AKA the Medieval Period with knights, castles and the Black Plague. 8/12/2012 1 AKA the Medieval Period with knights, castles and the Black Plague. 8/12/2012 1 Begins in 5 th century AD (400s), after the fall of the Western Roman Empire Ends at the beginning of the Renaissance, or

More information

The following pages will be the study guides. I will update this attachment with worksheets as they get added.

The following pages will be the study guides. I will update this attachment with worksheets as they get added. Because several students are missing classes for various reasons - here is the itinerary for the next several days 3/2 Friday Covered Chapter 13.3 in class completed worksheet Homework for Monday: Read

More information

New Religious Orders

New Religious Orders New Religious Orders A Christian movement called monasticism, which had begun in the third century, became more popular in the fifth century. Concern about the growing worldliness of the church led to

More information

Chapter 8: The Rise of Europe ( )

Chapter 8: The Rise of Europe ( ) Chapter 8: The Rise of Europe (500-1300) 1 The Early Middle Ages Why was Western Europe a frontier land during the early Middle Ages? How did Germanic kingdoms gain power in the early Middle Ages? How

More information

EUROPEAN MIDDLE AGES 476 AD 1500 AD

EUROPEAN MIDDLE AGES 476 AD 1500 AD EUROPEAN MIDDLE AGES 476 AD 1500 AD The slaw decline of the Roman Empire marked the beginning of a new era in European history. This period is called the Middle Ages. It lasted from around 500 to 1500.

More information

Section 2: Feudalism and the Manor Economy

Section 2: Feudalism and the Manor Economy Chapter Review Chapter Summary Section 1: The Early Middle Ages The Roman empire was replaced by smaller Germanic kingdoms. When Charlemagne aided Pope Leo III in 799, he was crowned Emperor of the Romans

More information

The Middle Ages: AD AD. World History Middle Ages, Renaissance, Unit

The Middle Ages: AD AD. World History Middle Ages, Renaissance, Unit The Middle Ages: 500-1450 AD AD World History Middle Ages, Renaissance, Reforma@on Unit Standards SSWH7: The student will analyze European medieval society with regard to culture, politics, society, and

More information

LYNDHURST HIGH SCHOOL HISTORY DEPARTMENT:WORLD HISTORY

LYNDHURST HIGH SCHOOL HISTORY DEPARTMENT:WORLD HISTORY -WH Active Citizenship in 21 st Century Standards: 6.3.12 (A.B.C.D) Unit 1 (9 Blocks) Beginnings of 4 Million BC- 200 BC September The Peopling of The World What do we have in common with the people of

More information

World History Mid-term Exam Review Social Studies Team

World History Mid-term Exam Review Social Studies Team World History Mid-term Exam Review Social Studies Team Scholars that study and write about the historical past are Objects made by humans such as clothing, coins, artwork, and tombstones are called The

More information

DBQ: The European Middle Ages

DBQ: The European Middle Ages 9/30/13 10:45 AM Name Date Period DBQ: The European Middle Ages Directions: The following question is based on the accompanying documents in Part A. As you analyze the documents, take into account both

More information

The Middle Ages Introduction to the Middle Ages

The Middle Ages Introduction to the Middle Ages The Middle Ages Introduction to the Middle Ages The Middle Ages Introduction to the Middle Ages The Middle Ages is a period in European history from about the 400s to 1400 A.D. During these years, also

More information

Module 5: Church and Society in Western Europe. Church Hierarchy. Authority of the Church. The Holy Roman Empire. Lesson 1: The Power of the Church

Module 5: Church and Society in Western Europe. Church Hierarchy. Authority of the Church. The Holy Roman Empire. Lesson 1: The Power of the Church Module 5: Church and Society in Western Europe Lesson 1: The Power of the Church Church Hierarchy Pope, Archbishops, & Bishops Lords & Knights Authority of the Church All people are Only way to avoid hell

More information

Ganado Unified School District (Social Studies/6 th Grade)

Ganado Unified School District (Social Studies/6 th Grade) Ganado Unified School District (Social Studies/6 th Grade) PACING Guide SY 2015-2016 Timeline & 4th Quarter Middle Ages 2 3 Weeks S2 C3 PO6 Describe the trade routes that established the exchange of goods

More information

Church Reform and the Crusades

Church Reform and the Crusades Church Reform and the Crusades Objectives: 1. Explain the spiritual revival and Church reforms that began in the 11 th century. 2. Describe the Gothic cathedrals of the 12 th century. 3. Summarize the

More information

Europe in the Middle Ages. Unit 6

Europe in the Middle Ages. Unit 6 Europe in the Middle Ages Unit 6 Unit Standards Part 1 Europe in the Middle Ages 7.32 Identify the physical location and features of Europe including the Alps, the Ural Mountains, the North European Plain

More information

Essential Question: What was the Renaissance? What factors led to the rise of the Renaissance?

Essential Question: What was the Renaissance? What factors led to the rise of the Renaissance? Essential Question: What was the Renaissance? What factors led to the rise of the Renaissance? Western Europe The emerged Renaissance from the Middle Ages during an era known as the Renaissance From 1300

More information

Use the 7 th Grade Reading Review packet provided by your teacher to complete pages 5-7 ½ of your survivor workbook.

Use the 7 th Grade Reading Review packet provided by your teacher to complete pages 5-7 ½ of your survivor workbook. 7 th Grade Review Use the 7 th Grade Reading Review packet provided by your teacher to complete pages 5-7 ½ of your survivor workbook. You decide how to get the information to ALL your tribe mates Remember

More information

Contents Foreword 4 Important Events of the Late Middle Ages Introduction 8 Th e Defi ning Characteristics of the Late Middle Ages Chapter One

Contents Foreword 4 Important Events of the Late Middle Ages Introduction 8 Th e Defi ning Characteristics of the Late Middle Ages Chapter One Contents Foreword 4 Important Events of the Late Middle Ages 6 Introduction 8 The Defining Characteristics of the Late Middle Ages Chapter One 14 What Events Led to the Late Middle Ages? Chapter Two 25

More information

Reading Essentials and Study Guide

Reading Essentials and Study Guide Lesson 3 The Growth of European Kingdoms ESSENTIAL QUESTIONS How can changes to political systems impact economic activities? How is society influenced by changes in political and economic systems? Reading

More information

Bell Ringer: October 18(19), 2017

Bell Ringer: October 18(19), 2017 Announcements: 1: Bell Ringer worksheets FOR A GRADE! You need: 1: Spiral/blank sheet of paper 2: Copy of the If I Were a Crusader Bell Ringer: October 18(19), 2017 1. Pick up a copy of the Bell Ringer:

More information

Chapter 7: Medieval- middle age

Chapter 7: Medieval- middle age Chapter 7: Medieval- middle age While the Byzantines prospered, the old Western empire fell into the Dark Ages. Germanic tribes snatched up what was the Roman Empire between 400-700 AD They include Vandals,

More information

Tim Jenner Dan Townsend WORKBOOK 1 AQA GCSE HISTORY SKILLS FOR KEY STAGE 3

Tim Jenner Dan Townsend WORKBOOK 1 AQA GCSE HISTORY SKILLS FOR KEY STAGE 3 Tim Jenner Dan Townsend 1066 1700 WORKBOOK 1 AQA GCSE HISTORY SKILLS FOR KEY STAGE 3 9781510432178.indd 1 2/21/18 3:41 PM Contents What this workbook is for... 3 How this book will prepare you for GCSE

More information

High Middle Ages Notes Packet: Part I. (The Growth of the Church & the Crusades)

High Middle Ages Notes Packet: Part I. (The Growth of the Church & the Crusades) High Middle Ages Notes Packet: Part I (The Growth of the Church & the Crusades) Christianity During the Middle Ages Because of the renewal of Christian faith around 1000 CE, the Middle Ages gains a new

More information

Justinian ( ) parts of North Africa, Italy & Spain Wanted to restore to its former Glory Absolute and Head of the Code - Rebuilt Built

Justinian ( ) parts of North Africa, Italy & Spain Wanted to restore to its former Glory Absolute and Head of the Code - Rebuilt Built Module 4: The Early Middle Ages Lesson 1: The Byzantine Empire Characteristics Lasted from 330 to 1453; 1400 years Considered themselves ( ), not Byzantines Very impressive militarily, political flexibility,

More information

WORLD HISTORY. Course Review

WORLD HISTORY. Course Review Key Periods of the Middle Ages Middle Ages (500 1400 CE) A period in European history between the Fall of Rome and the or Medieval Period Renaissance dominated by the influences of the Catholic Church,

More information

WORLD HISTORY CHAPTER 9 GERMANIC KINGDOMS

WORLD HISTORY CHAPTER 9 GERMANIC KINGDOMS WORLD HISTORY CHAPTER 9 GERMANIC KINGDOMS BOARD QUESTIONS 1) WHAT GERMANIC TRIBE RULED SPAIN? 2) WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN ROMAN LAW AND GERMANIC LAW? 3) WHY DID CLOVIS BECOME CHRISTIAN? 4) WHERE

More information

The Worlds of European Christendom. Chapter 9

The Worlds of European Christendom. Chapter 9 The Worlds of European Christendom Chapter 9 After the Roman Empire By the 4 th Century the Roman Empire gets divided Christian Europe is two parts: 1. Eastern half = The Byzantine Empire 2. Western half

More information

Lesson 3: The Growth of European Kingdoms

Lesson 3: The Growth of European Kingdoms Chapter 10: Medieval Kingdoms in Europe, 800 1300 Lesson 3: The Growth of European Kingdoms World History Bell Ringer #45 1-12-18 1. How did craft guilds improve economic conditions in cities? A. Encouraged

More information

COURSE OUTLINE History of Western Civilization 1

COURSE OUTLINE History of Western Civilization 1 Butler Community College Humanities and Social Sciences Division Tim Myers Revised Spring 2015 Implemented Fall 2015 COURSE OUTLINE History of Western Civilization 1 Course Description HS 121. History

More information

SSWH 7. Analyze European medieval society with regard to culture, politics, society, and economics.

SSWH 7. Analyze European medieval society with regard to culture, politics, society, and economics. SSWH 7 Analyze European medieval society with regard to culture, politics, society, and economics. SSWH 7 A Explain the manorial system and feudal relationships, include: the status of peasants and feudal

More information

Final Exam Vocabulary Words Review. A combination of science, magic, and philosophy that was practiced in medieval times

Final Exam Vocabulary Words Review. A combination of science, magic, and philosophy that was practiced in medieval times Final Exam Vocabulary Words Review Agriculture the business of farming alchemy A combination of science, magic, and philosophy that was practiced in medieval times anti-semitism prejudice toward Jews.

More information

Warm up. Title Assignment in spiral Decline of Feudalism in Europe Page

Warm up. Title Assignment in spiral Decline of Feudalism in Europe Page Warm up Historians divide time into different eras or periods. Each era has specific political, economic, geographic and social characteristics. Some time periods start with one major event, like World

More information

Chapter 8. The Rise of Europe ( )

Chapter 8. The Rise of Europe ( ) Copyright 2003 by Pearson Education, Inc., publishing as Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ. All rights reserved. Chapter 8, Section Chapter 8 The Rise of Europe (500 1300) Copyright 2003 by Pearson

More information

Frederick Douglass Academy Global Studies

Frederick Douglass Academy Global Studies Frederick Douglass Academy Global Studies 1. One impact Gutenberg's printing press had on western Europe was A) the spread of Martin Luther's ideas B) a decrease in the number of universities C) a decline

More information

Capital = Constantinople Continued as the New ROME Kings saw themselves to still be considered ROMAN emperors

Capital = Constantinople Continued as the New ROME Kings saw themselves to still be considered ROMAN emperors Capital = Constantinople Continued as the New ROME Kings saw themselves to still be considered ROMAN emperors Constantinople Survived because it was far away from the Germanic tribe invasions It was the

More information

Unit 9: Early Middle Ages

Unit 9: Early Middle Ages Unit 9: Early Middle Ages Standard(s) of Learning: WHI.9 The student will demonstrate knowledge of Western Europe during the Middle Ages from about 500 to 1000 AD in terms of its impact on Western Civilization

More information

Revival & Crusades AN AGE OF ACCELERATING CONNECTIONS ( )

Revival & Crusades AN AGE OF ACCELERATING CONNECTIONS ( ) Revival & Crusades AN AGE OF ACCELERATING CONNECTIONS (600 1450) From the fall of the Roman Empire 476 C.E. to around 1000 C.E. Europe was in the Dark Ages or Medieval Times. Between 1000 1200 a revival

More information

1. Base your answer to the question on the cartoon below and on your knowledge of social studies.

1. Base your answer to the question on the cartoon below and on your knowledge of social studies. 1. Base your answer to the question on the cartoon below and on your knowledge of social studies. Which period began as a result of the actions shown in this cartoon? A) Italian Renaissance B) Protestant

More information

Welcome to Selective Readings in Western Civilization. Session 9

Welcome to Selective Readings in Western Civilization. Session 9 Welcome to Selective Readings in Western Civilization Session 9 Nine Steps for Answering a Document Based Question Step 1: Closely examine the Task Step 2: Understand Key Terms within the Question Step

More information

Name: Date: Pd: World History Fall Semester Final Review

Name: Date: Pd: World History Fall Semester Final Review Name: Date: Pd: World History Fall Semester Final Review Unit 1: Foundations of Civilization 8000 BC-500 BC 1. What was the Neolithic Revolution? 2. What were effects of the Neolithic Revolution? 3. List

More information

Medieval Europe. Medieval Europe The Catholic Church

Medieval Europe. Medieval Europe The Catholic Church What It Wasn t Life in is often depicted with knights in shining armor, kings, queens, and glorious pageantry, but in truth it was often harsh, uncertain, and dangerous. What It Was Also called the Middle

More information

Journal A The European ruler who built an empire greater than any since Rome was

Journal A The European ruler who built an empire greater than any since Rome was Journal 01-09-19 Journal A The European ruler who built an empire greater than any since Rome was a. Charlemagne. b. Clovis. c. Martel. d. Pepin. Journal B Where did monks live while they studied Christian

More information

Essential Question: What was the Renaissance? What factors led to the rise of the Renaissance? Warm-Up Question: Name three effects of The Crusades.

Essential Question: What was the Renaissance? What factors led to the rise of the Renaissance? Warm-Up Question: Name three effects of The Crusades. Essential Question: What was the Renaissance? What factors led to the rise of the Renaissance? Warm-Up Question: Name three effects of The Crusades. Western Europe The emerged Renaissance from the Middle

More information

Chapter 10, Lesson 3 Kingdoms & Crusades. It Matters Because: The development of law & government during the Middle Ages still affects us today.

Chapter 10, Lesson 3 Kingdoms & Crusades. It Matters Because: The development of law & government during the Middle Ages still affects us today. Chapter 10, Lesson 3 Kingdoms & Crusades It Matters Because: The development of law & government during the Middle Ages still affects us today. I. Royal Power in England A. Late 800s, Viking raids nearly

More information

World History S. Anderson

World History S. Anderson World History S. Anderson you ll learn about Europe after the fall of Rome. In the East, the Roman Empire continued as the Byzantine Empire. In the West, Europe experienced centuries of turmoil as different

More information

Middle Ages the years between the ancient and modern times

Middle Ages the years between the ancient and modern times Middle Ages the years between the ancient and modern times Medieval referring to the Middle Ages Feudalism a system which land was owned by kings or lords but held by vassals in return for their loyalty

More information

LG 1: Explain how Roman Catholicism and Eastern Orthodoxy were unifying social and political forces in Western Europe and Byzantine Europe and

LG 1: Explain how Roman Catholicism and Eastern Orthodoxy were unifying social and political forces in Western Europe and Byzantine Europe and LG 1: Explain how Roman Catholicism and Eastern Orthodoxy were unifying social and political forces in Western Europe and Byzantine Europe and identify the impact of ideas contained in Justinian s Code

More information

The Middle Ages. A Very Dark Time

The Middle Ages. A Very Dark Time The Middle Ages A Very Dark Time Barbarian invaders swept out of north eastern Europe They invaded the Western Roman and caused it to fall apart (See maps) Large cities were abandoned by people seeking

More information

AP European History Summer Assignment

AP European History Summer Assignment AP European History Summer Assignment Due: First day of class To complete this assignment you will need your textbook, The Western Heritage, which can be picked up from the school library on the following

More information

Chapter 12: Crusades and Culture in the Middle Ages

Chapter 12: Crusades and Culture in the Middle Ages Chapter 12: Crusades and Culture in the Middle Ages Section 1: Medieval Christianity Papal Monarchy Catholic Church reached its height of its political power in the 13 th century under Pope Innocent III

More information

World Civilizations Grade 3

World Civilizations Grade 3 World Civilizations Grade 3 Trimester I: Unit I: European Feudalism () Unit II: Islam () Unit III: China and Japan () Unit IV: High Middle Ages () Trimester II: Unit V: Renaissance & Reformation () Unit

More information

The Middle Ages. Henry VIII. Marco Polo and Kublai Kahn

The Middle Ages. Henry VIII. Marco Polo and Kublai Kahn The Middle Ages Henry VIII Marco Polo and Kublai Kahn 2 The Feudal System 3 For safety and defense, people in the Middle Ages formed small communities around a central lord or master. 4 Most people lived

More information

GOOD MORNING!!! Middle Ages Medieval Times Dark Ages

GOOD MORNING!!! Middle Ages Medieval Times Dark Ages GOOD MORNING!!! Tomorrow we will take an Islam Quiz. Be sure to study! Study your questions on your objectives as well as vocabulary. Today we are talking about the Middle Ages in Europe. You may know

More information

common people who create and vote on the laws of the land offices that look out for the general public

common people who create and vote on the laws of the land offices that look out for the general public PSS Social Studies Grade 6 Test 2 SC06SS060203 1. What was the primary language of the Romans, which became the basis for the Romance Languages (as well as much of our English vocabulary)? Greek Italian

More information

The Foundation of the Modern World

The Foundation of the Modern World The Foundation of the Modern World In the year 1095 A.D., Christian Europe was threatened on both sides by the might of the Islamic Empire, which had declared jihad (Holy War) against Christianity. In

More information

Chapter 13 Section 2 Terms. Feudalism Fief Vassal Primogeniture Manorialism Serfs Chivalry

Chapter 13 Section 2 Terms. Feudalism Fief Vassal Primogeniture Manorialism Serfs Chivalry Chapter 13 Section 2 Terms Feudalism Fief Vassal Primogeniture Manorialism Serfs Chivalry Chapter 13 Section 3 Terms Sacraments Saint Benedict Canon Law Interdict Heretics Simony Inquisition Lesson Objective

More information

Click to begin. You must give the correct question in. You will be given the answer. Choose a category. the form of what is

Click to begin. You must give the correct question in. You will be given the answer. Choose a category. the form of what is Choose a category. You will be given the answer. You must give the correct question in the form of what is Click to begin. Click here for Final Jeopardy Hello, God 100 Point 200 Points 300 Points 400 Points

More information