Enlightenment Scientific Rev.

Save this PDF as:
Size: px
Start display at page:

Download "Enlightenment Scientific Rev."

Transcription

1 Frederick Douglass Academy Mr. Murphy 1. In Emile, Rousseau A) propagated his views on the Social Contract B) called for a natural education free of institutional encumbrances C) denounced the theories of Voltaire D) agreed with the notion of the English constitutional monarchy as model for a future French government E) furthered the case for atheism 2. In response to the Enlightenment Anglican minister John Wesley started a movement known as A) Methodism B) German pietism C) the Great Awakening D) Jansenism E) Hasidism 3. The philosophes shared the following characteristics EXCEPT most A) felt that this world was "the best of all possible worlds" B) most believed in Deism C) most accepted the philosophical tenets of John Locke D) most tried to further human progress through the principles of natural law E) most repudiated organized religion 4. The philosophy of Rene Descartes was significant because it A) attempted to reconcile religion with empirical science B) completely rejected Christian beliefs C) proved Deism D) amplified the role of God in the world E) established Cartesian duality as the basis for modern science 5. The Encyclopedia, encompassing the ideas of many philosophes in political and social critiques, was compiled by A) Voltaire B) Descartes C) Hume D) Diderot E) Rousseau A) The Social Contract B) Emile C) Spirit of the Laws D) Encyclopedia E) Wealth of Nations AP European History Enlightenment Scientific Rev. 6. Rousseau wrote "Man is born free, but everywhere he is in chains" in 7. Voltaire compared God to a A) watchmaker B) poet C) baker D) banker E) politician 8. Which philosophe was imprisoned in the Bastille? A) Voltaire B) Rousseau C) Diderot D) Kant E) Descartes 9. During the Enlightenment, all of the following about philosophes were correct EXCEPT they were A) supporters of violence B) well educated C) visitors of salons, cafés, and discussion groups D) highly critical E) centered in France 10. The salon was a key place for discussion in the A) Enlightenment B) French Revolution C) Industrial Revolution D) Romantic Period E) Counter Reformation 11. Enlightenment thinkers believed in all of the following EXCEPT absolute A) truth B) ethics C) natural law D) rationality for man E) spirituality

2 12. John Locke classified knowledge as I. according to reason II. contrary to reason III. above reason IV. below reason A) I only B) I, II C) I, II, III D) II, III, IV E) I, II, III, IV 13. Who developed the idea of rational pantheism in which God was equated with nature? A) Baruch Spinoza B) Rene Descartes C) Jean Jacques Rousseau D) John Locke E) Immanuel Kant 14. "I think; therefore, I am" was a famous statement from which rationalist thinker? A) Rene Descartes B) Baruch Spinoza C) Gottfried Wilhelm Leibniz D) David Hume E) Sir Isaac Newton 15. Empiricists I. stressed deductive reasoning II. stressed inductive reasoning III. included John Locke IV. included Baruch Spinoza A) I only B) II only C) I, III D) II, III E) II, III, IV 16. Rationalists A) stressed deductive reasoning as the basis for their source of knowledge B) expressed their strong faith in God as the basis for their source of knowledge C) emphasized inductive reasoning as the basis for their source of knowledge D) formed a strong political entity in eighteenth century France E) were led by the ideas of John Locke 17. The religious convictions of Enlightenment thinkers most closely relates to A) Deism B) atheism C) Catholicism D) Protestantism E) Anabaptism 18. Eighteenth Century Enlightenment thinkers believed that "light" came from A) man's ability to reason B) God C) the Scriptures D) through the Church E) faith 19. Which eighteenth century thinker most clearly professed the idea of separation of powers? A) Voltaire B) Montesquieu C) Locke D) Rousseau E) Hobbes 20. John Locke believed that human knowledge was derived from A) environment and reason B) heredity and faith C) conscience and emotions D) divine inspiration and innate perception E) intuition and moral law 21. An eighteenth century French philosophe would A) fight for the absolute monarch B) challenge notions of progress and advancement C) would support religious tolerance D) advocate for the theories and beliefs advocated by Thomas Hobbes E) reject the heliocentric model of the universe 22. Which seventeenth century English author wrote Leviathan, a treatise on how to employ power in society? A) Ben Jonson B) John Locke C) Francis Beaumont D) Thomas Hobbes E) Andrew Marvell

3 23. "The law is the expression of the general will. All citizens have a right to concur either personally or by their representatives in its formation. The law should be the same for all, whether it protects or whether it punishes." The quotation above is a formulation of the ideas of A) Frederick the Great B) Jean Jacques Rousseau C) Adam Smith D) Condorcet E) Voltaire 24. The leading French physiocrats, or economic philosophes were A) Francois Quesnay and Pierre Dupont de Nemours B) Adam Smith and Cesare Beccaria C) Baron de Montesquieu and Francois Quesnay D) Jean Jacques Rousseau and Pierre Dupont de Nemours E) Adam Smith and Jean Jacques Rousseau 25. On Crimes and Punishments, a critical analysis of legal systems of justice was published by which Italian philosophe? A) Beccaria B) Rousseau C) Voltaire D) Quesnay E) Garibaldi 26. Enlightenment philosophes were mainly concerned with A) critical and inquiring approaches to knowledge B) the advancement of theological and metaphysical knowledge C) pure skepticism and the negation of reasoning D) mystical sciences like numerology and astrology E) the setting of limits on the human ability to change 27. Who began his treatise on the social contract with "Man is born free; and everywhere he is in chains"? A) Jean Jacques Rousseau B) Edmund Burke C) John Locke D) Ferdinand de Lesseps E) Denis Diderot 28. Who popularized the phase "I think, therefore I am"? A) Descartes B) Bodin C) Voltaire D) Galileo E) Grotius 29. In the Two Treatises on Civil Government, Locke believed in the notion of revolution so long as the A) government has violated property rights B) government is not democratic C) Nobility cause religious discrimination D) the poor are oppressed E) the revolution was peaceful 30. Rousseau's and Locke's views differed on the"state of nature" by A) Rousseau's being one of economic equality B) Rousseau's being apolitical C) Rousseau's satisfaction satisfied with the status quo D) Rousseau placing a limited focus on the state of nature E) There was no difference between the two 31. Rousseau furthered his idea of the general will in A) The Social Contract B) The Declaration of the Rights of Man C) Two Treatises on Civil Government D) Emile E) the Encyclopedia

4 32. Voltaire called for the suppression of which group in his proclamation to "crush the infamous thing"? The A) church B) hedonists C) universities D) French monarchy E) press 33. Montesquieu opposed which philosophe's concept of Enlightened Despotism? A) Voltaire B) Diderot C) Condorcet D) d'holbach E) Helvetius 34. Thomas Hobbes' belief in enlightened despotism bears the most similarity to the political thought of A) Voltaire B) Quesnay C) Robespierre D) Montesquieu E) Rousseau 35. Which work by Montesquieu called on France to establish a government system similar to that of the British A) The Spirit of the Laws B) The Declaration of the Rights of Man and the Citizen C) Two Treatises on Civil Government D) The Republic E) The Social Contract 36. The primary subject of Denis Diderot's Encyclopedia was A) technology B) theology C) warfare D) poetry E) history 37. All of the following were Enlightenment thinkers EXCEPT A) Leopold von Ranke B) Edward Gibbon C) David Hume D) Adam Smith E) Benjamin Franklin 38. The ideals and values of which eighteenth century movement undermined the Age of Absolutism? A) Romanticism B) Baroque C) Enlightenment D) Mercantilism E) Imperialism 39. The embrace of enlightened despotism by monarchs in Austria and Russia arose out of which intellectual movement? A) Enlightenment B) Romantic C) Deist D) Renaissance E) Mercantilism 40. Isaac Newton demonstrated all of the following in 1687's Principa Mathematica EXCEPT A) God created the universe but does not intervene in it B) natural law explains how the universe is held together C) natural law governs the forces that allow for the prediction of natural movement D) gravity moves terrestrial objects E) gravity and centripetal and centrifugal forces account for the motion of heavenly bodies 41. According to Enlightenment thinkers, the universe was governed by A) God directly B) natural law C) magic D) monarchs who received their power from God E) the concept of social Darwinism 42. Sir Isaac Newton was best known for his work in A) astronomy B) physics C) chemistry D) geography E) medicine 43. Who wrote Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, which explained universal gravitation and was published in 1687? A) Isaac Newton B) Rene Descartes C) Francis Bacon D) David Hume E) Galileo Galilei

5 44. Which nation was last in founding a scientific society? A) Russia B) Prussia C) England D) France E) Italy 45. All of the following were key elements of sustained economic growth in the seventeenth and eighteenth centuries EXCEPT the A) idea of innovation B) development of free enterprise C) free movement of populations D) labor force increasing E) strong use of monarchical leadership 46. All of the following were eighteenth century inventors EXCEPT A) Thomas Necomen B) James Watt C) John Kay D) Richard Arkwright E) Tyco Brahe 47. All of the following improvements in transportation were made in the seventeenth and eighteenth centuries EXCEPT A) all-weather roads B) canal locks C) improved coastal shipping D) mass construction of canals and roads E) smoother roads 48. The Royal Society of London is most closely associated with A) the Scientific Revolution B) Charles II of England C) missionary work in Africa and Asia D) colonial finances in North America E) commercial shipping in the Far East 49. Deists believed all of the following EXCEPT: A) Absolute standards of good and evil do not exist. B) Divine predestination runs counter to the human dignity reason bestows upon the individual. C) God does not respond to individual petitions to intervene. D) Individuals have the ability to determine what is good and evil, and to decide between them. E) God should be viewed as the source of the laws of nature. 50. Scientific research in the seventeenth and eighteenth Centuries I. made great discoveries in physics, chemistry, and medicine II. received encouragement from governments and rulers III. was centered primarily in major universities IV. was believed to have the potential to greatly help mankind A) II only B) III only C) II, III D) I, II, III E) I, II, IV 51. The Scientific Revolution overturned the accepted ideas of A) Aristotle B) Vesalius C) Rousseau D) Euclid E) Voltaire 52. Improvements from the Agricultural Revolution of the seventeenth and eighteenth centuries started in A) the Low Countries and Britain B) France and Spain C) Prussia and Saxony D) Poland E) Russia

6 53. Founded in 1662, the Royal Society of London was one of the first A) scientific societies B) colonialist societies C) literary clubs D) political clubs E) drama clubs 54. All of the following were Baroque artists EXCEPT A) El Greco B) Caravaggio C) Rembrandt D) Carracci E) Rubens 55. The famous painter Peter Paul Reubens was A) Flemish B) German C) French D) Italian E) Danish 56. Which Italian Baroque painter was best known for the concrete realism of his subjects? A) Caravaggio B) Rubens C) Rembrandt D) Poussin E) Vivaldi 57. The main difference between Baroque art and High Renaissance art was A) colors were more valued in Baroque art B) Baroque art placed a greater stress on shapes and form C) the lack of spontaneity that Baroque art conveyed D) clarity of detail was more emphasized in Baroque art E) Baroque art had a greater appeal to themes of Catholicism 58. Which of the following architects were instrumental in the design of the palace at Versailles? A) Louis LeVau and Jules Mansart B) Louis LeVau and Gianlorenzo Bernini C) Jules Mansart and Gianlorenzo Bernini D) Gianlorenzo Bernini and George Frederic Handel E) Jules Mansart and Peter Paul Rubens 59. Which characteristics summarize Baroque architecture? I. Oval or elliptical plans II. Incorporation of symmetry and balance III. Many fountains IV. Secular themes only A) II only B) III only C) II, III D) I, II, III E) I, III, IV 60. Which Baroque figure came to symbolize the musical peak of that age? A) Johann Sebastian Bach B) Gianlorenzo Bernini C) Louis LeVau D) Claude Perrault E) Jules Mansart 61. The baroque period emphasized all of the following EXCEPT A) modesty B) grandeur C) spaciousness D) unity E) emotional impact of a work of art

7 62. Base your answer on the picture below. The court dress in the above painting most closely resembles which artistic style? A) Surrealism B) Baroque C) Renaissance D) Romantic E) Impressionism 63. Paradise Regained was a sequel to which seventeenth century author's magnum opus about the fall of Adam and Eve? A) John Milton B) Daniel Defoe C) Jonathan Swift D) John Dryden E) Alexander Pope 64. Rococo characteristics can be found in which composer's music? A) Wolfgang Amadeus Mozart B) Jean Baptiste Lully C) Antonio de Cabezon D) Domenico Scarlatti E) Antonio Vivaldi 65. The French artist Francois Bucher painted in what style? A) Rococo B) Baroque C) Neoclassical D) High Renaissance E) Romantic 66. All of the following were rococo artists EXCEPT A) Peter Paul Reubens B) Jean Antoine Watteau C) Giacomo Amiconi D) Canaletto E) Francois Boucher 67. Which baroque musician composed "St. Matthew's Passion"? A) Johann Sebastian Bach B) Arcangelo Correli C) Girolamo Frescobaldi D) George Frederic Handel E) Henry Purcell 68. All of the following characterize baroque music EXCEPT A) liturgical music only B) vastness of proportion C) rich counterpoint D) great splendor E) highly ornamented melodic line 69. The concerto was a musical innovation from which era? A) Baroque B) High Renaissance C) Romantic D) Classical E) Modern 70. Who composed the operas Don Giovanni and The Marriage of Figaro? A) Wolfgang Amadeus Mozart B) Franz Joseph Haydn C) Johann Sebastian Bach D) Henry Purcell E) George Frederick Handel 71. The musical center of Europe in the 17th and 18th Centuries was located in which capital city? A) Vienna B) Berlin C) Paris D) London E) Madrid

8 Base your answers to questions 72 and 73 on the picture below. 72. The emotion, realism, and theatricality pictured in Caravaggio's Entombment above are characteristic of A) the Renaissance B) the Baroque C) Rococo D) Romanticism E) Realism 73. Caravaggio's Entombment as shown above is most closely associated with which movement? A) Renaissance B) Protestant Reformation C) Counter Reformation D) Scientific Revolution E) Enlightenment

9 Answer Key Enlightenment Scientific Rev.Baroque 1. B 2. A 3. A 4. A 5. D 6. A 7. A 8. A 9. A 10. A 11. E 12. C 13. A 14. A 15. D 16. A 17. A 18. A 19. B 20. A 21. C 22. D 23. B 24. A 25. A 26. A 27. A 28. A 29. A 30. A 31. A 32. A 33. A 34. A 35. A 36. A 37. A 38. C 39. A 40. A 41. B 42. B 43. A 44. A 45. E 46. E 47. A 48. A 49. A 50. E 51. A 52. A 53. A 54. A 55. A 56. A 57. A 58. A 59. D 60. A 61. A 62. B 63. A 64. A 65. A 66. A 67. A 68. A 69. A 70. A 71. A 72. B 73. A

Scientific Revolution and the Enlightenment. Mrs. Brahe World History II

Scientific Revolution and the Enlightenment. Mrs. Brahe World History II Scientific Revolution and the Enlightenment Mrs. Brahe World History II Objectives Describe how the Scientific Revolution gave Europeans a new way to view humankind's place in the universe Discuss how

More information

The Enlightenment and Scientific Revolution

The Enlightenment and Scientific Revolution The Enlightenment and Scientific Revolution The Scientific Revolution CHART #1: EVOLUTION OF ASTRONOMY YEARS THEORY RELIGIOUS IMPACT PTOLEMY COPERNICUS BRAHE KEPLER GALILEO Chart #2: Breakthroughs in Medicine

More information

Name: Class: Date: The Enlightenment and Revolutions: Reading Essentials and Study Guide: Lesson 2

Name: Class: Date: The Enlightenment and Revolutions: Reading Essentials and Study Guide: Lesson 2 Reading Essentials and Study Guide The Enlightenment and Revolutions Lesson 2 The Ideas of the Enlightenment ESSENTIAL QUESTIONS Why do new ideas often spark change? How do new ways of thinking affect

More information

Galileo Galilei Sir Isaac Newton Laws of Gravity & Motion UNLOCKE YOUR MIND

Galileo Galilei Sir Isaac Newton Laws of Gravity & Motion UNLOCKE YOUR MIND UNLOCKE YOUR MIND THE ENLIGHTENMENT IN EUROPE 1650-1800 THE ENLIGHTENMENT IN EUROPE Enlightenment: intellectual movement Philosophes: Intellectual Thinkers Inspired by the Scientific Revolution: Apply

More information

The Age of Enlightenment

The Age of Enlightenment The Age of Enlightenment By History.com, adapted by Newsela staff on 10.13.17 Word Count 927 Level 1040L A public lecture about a model solar system, with a lamp in place of the sun illuminating the faces

More information

A. True or False Where the statement is true, mark T. Where it is false, mark F, and correct it in the space immediately below.

A. True or False Where the statement is true, mark T. Where it is false, mark F, and correct it in the space immediately below. AP European History Mr. Mercado (Rev. 08) Chapter 18 Toward a New World-View Name A. True or False Where the statement is true, mark T. Where it is false, mark F, and correct it in the space immediately

More information

AP Euro Unit 5/C18 Assignment: A New World View

AP Euro Unit 5/C18 Assignment: A New World View AP Euro Unit 5/C18 Assignment: A New World View Be a History M.O.N.S.T.E.R! Vocabulary Overview Annotation The impact of science on the modern world is immeasurable. If the Greeks had said it all two thousand

More information

Chapter 17 The Age of Enlightenment: Eighteenth-Century Thought

Chapter 17 The Age of Enlightenment: Eighteenth-Century Thought Chapter 17 The Age of Enlightenment: Eighteenth-Century Thought The Ideas of Isaac Newton His law of universal gravitation showed the power of the human mind Encouraged natural philosophers to approach

More information

The Enlightenment. Main Ideas. Key Terms

The Enlightenment. Main Ideas. Key Terms The Enlightenment Main Ideas Eighteenth-century intellectuals used the ideas of the Scientific Revolution to reexamine all aspects of life. People gathered in salons to discuss the ideas of the philosophes.

More information

NAME DATE CLASS. The Scientific Revolution and the Enlightenment Lesson 1 The Scientific Revolution. Moscow

NAME DATE CLASS. The Scientific Revolution and the Enlightenment Lesson 1 The Scientific Revolution. Moscow Lesson 1 The Scientific Revolution ESSENTIAL QUESTION How do new ideas change the way people live? GUIDING QUESTIONS 1. How were the scientific ideas of early thinkers passed on to later generations? 2.

More information

AP World History Notes Chapter 16: Science and Religion ( )

AP World History Notes Chapter 16: Science and Religion ( ) AP World History Notes Chapter 16: Science and Religion (1450-1750) Popular interest in science spread throughout Europe More people used science to explain the universe, not the Church Monarchs set up

More information

Answer the following in your notebook:

Answer the following in your notebook: Answer the following in your notebook: Explain to what extent you agree with the following: 1. At heart people are generally rational and make well considered decisions. 2. The universe is governed by

More information

What intellectual developments led to the emergence of the Enlightenment? In what type of social environment did the philosophes thrive, and what

What intellectual developments led to the emergence of the Enlightenment? In what type of social environment did the philosophes thrive, and what The Enlightenment Focus Questions: What intellectual developments led to the emergence of the Enlightenment? In what type of social environment did the philosophes thrive, and what role did women play

More information

Chapter 17 - Toward a New World View

Chapter 17 - Toward a New World View Chapter 17 - Toward a New World View Name I. Major Breakthroughs of the Scientific Revolution a. Scientific Thought in 1500 What was natural philosophy? Explain the "Aristotelian" view of the universe

More information

Mary Wollstonecraft: Believed that women are born free and equal

Mary Wollstonecraft: Believed that women are born free and equal Mary Wollstonecraft: Believed that women are born free and equal Also believed that women can decide what is in their own interest without depending on their husbands Equal education for girls and boys

More information

The Age of Exploration led people to believe that truth had yet to be discovered The Scientific Revolution questioned accepted beliefs and witnessed

The Age of Exploration led people to believe that truth had yet to be discovered The Scientific Revolution questioned accepted beliefs and witnessed The Enlightenment The Age of Exploration led people to believe that truth had yet to be discovered The Scientific Revolution questioned accepted beliefs and witnessed the use of reason to explain the laws

More information

Notes on the Scientific Revolution and the Enlightenment

Notes on the Scientific Revolution and the Enlightenment Notes on the Scientific Revolution and the Enlightenment Nature and Nature s law lay hid in night God said, Let Newton be, and all was light. Alexander Pope, Essay on Man 1734 I. Scientific Revolution

More information

Final Exam Review. Age of Reason and Scientific Revolution

Final Exam Review. Age of Reason and Scientific Revolution CHY4U West and the World Final Exam Review For EACH unit use the textbook chapter AND your notes to create: 3 Multiple Choice Questions 2 True OR False 2 Who Am I? with 3 clues (hard to easy) Unit One

More information

Ideas of the Enlightenment

Ideas of the Enlightenment Ideas of the Enlightenment Freedom from oppression & Absolutism Freedom from slavery & needless Warfare Attacked medieval & feudal society Suspicious of superstition & church Supported free speech & religion

More information

Enlightenment Web Project Mr. O Grady

Enlightenment Web Project Mr. O Grady Date Assigned: Date Due: Enlightenment Thinkers Project for the Class Website You will select, at random, an enlightenment figure that has impacted out world. These men and woman impacted and altered the

More information

Enlightenment Challenges Society

Enlightenment Challenges Society Enlightenment Challenges Society Religion Church = Freedom Limiting Institution Most philosophes anticlerical (against influence of a hierarchical, institutional Church organization) Not necessarily against

More information

THE AGE OF REASON PART II: THE ENLIGHTENMENT

THE AGE OF REASON PART II: THE ENLIGHTENMENT THE AGE OF REASON PART II: THE ENLIGHTENMENT 1700-1789 I BACKGROUND: 1. Refers to an intellectual movement, which stood for rationalist, liberal, humanitarian, and scientific trends of thought. The erosion

More information

World History II Exam I Outline Scientific Revolution

World History II Exam I Outline Scientific Revolution World History II Exam I Outline Scientific Revolution Ptolemy Geocentric universe Nicolaus Copernicus Heliocentric Johannes Kepler Galileo Galilei -Isaac Newton Three laws of Motion Laws of Gravity Medicine

More information

The Age of Enlightenment

The Age of Enlightenment The Age of Enlightenment Path to the Enlightenment 18th century philosophical movement by those greatly impressed with the scientific revolution Use systematic logic and reason to solve the problems of

More information

The Enlightenment in Europe

The Enlightenment in Europe Name Date CHAPTER 22 Section 2 RETEACHING ACTIVITY The Enlightenment in Europe Multiple Choice Choose the best answer for each item. Write the letter of your answer in the blank. 1. The new intellectual

More information

Toward a New Worldview

Toward a New Worldview PrductivityStudent Toward a New Worldview 1540-1789 Major Breakthroughs of the Scientific Revolution Scientific Thought in 1500 What is natural philosophy? The study of the nature of universe, its purpose,

More information

The Age of Enlightenment: Philosophes

The Age of Enlightenment: Philosophes Era of Revolutions The Age of Enlightenment: Philosophes The Characteristics of the Enlightenment 1. Rationalism reason is the arbiter of all things. 2. Cosmology a new concept of man, his existence on

More information

A world redrawn: Galileo s Daughter:

A world redrawn: Galileo s Daughter: Readings. A world redrawn: Who was Copernicus and what was his claim to fame? How did he defend his beliefs? Galileo s Daughter: Give three important facts about Galileo s life with regards to the Scientific

More information

What did we just learn? Let s Review

What did we just learn? Let s Review What did we just learn? Let s Review Key Features of the Renaissance rise of humanism ( focus on ancient Greek and Roman civilization and the dignity and worth of the individual). independence and individualism

More information

APEH ch 14.notebook October 23, 2012

APEH ch 14.notebook October 23, 2012 Chapter 14 Scientific Revolution During the 16th and 17th centuries, a few European thinkers questioned classical and medieval beliefs about nature, and developed a scientific method based on reason and

More information

Name: Date: Period: Chapter 17 Reading Guide The Transformation of the West, p

Name: Date: Period: Chapter 17 Reading Guide The Transformation of the West, p Name: Date: Period: Chapter 16 Chapter 17 Reading Guide The Transformation of the West, 1450-1750 p.380-398 Using the maps on page 384 (Map 17.1) and 387 (Map 17.2): Mark Protestant countries with a P

More information

Background to Early Modern Philosophy. Philosophy 22 Fall, 2009 G. J. Mattey

Background to Early Modern Philosophy. Philosophy 22 Fall, 2009 G. J. Mattey Background to Early Modern Philosophy Philosophy 22 Fall, 2009 G. J. Mattey Modern Philosophy The modern period in Western philosophy began in the seventeenth century In its primary sense, modern philosophy

More information

The Enlightenment. Dare to know! Have the courage to use your own intelligence! ~ Immanuel Kant

The Enlightenment. Dare to know! Have the courage to use your own intelligence! ~ Immanuel Kant The Enlightenment Dare to know! Have the courage to use your own intelligence! ~ Immanuel Kant The Enlightenment Key Concepts: Reason Natural law Progress Liberty Happiness The Enlightenment Essential

More information

The Renaissance. The Rebirth of European Progress

The Renaissance. The Rebirth of European Progress The Renaissance The Rebirth of European Progress The Collapse of Rome and the Middle Ages When the western portion of the Roman Empire collapsed, much of the European continent entered a period of disunity

More information

1. Base your answer to the question on the cartoon below and on your knowledge of social studies.

1. Base your answer to the question on the cartoon below and on your knowledge of social studies. 1. Base your answer to the question on the cartoon below and on your knowledge of social studies. Which period began as a result of the actions shown in this cartoon? A) Italian Renaissance B) Protestant

More information

The Enlightenment c

The Enlightenment c 1 The Enlightenment c.1700-1800 The Age of Reason Siecle de Lumiere: The Century of Light Also called the Age of Reason Scholarly dispute over time periods and length of era. What was it? Progressive,

More information

AP World History 12/9/2014. Chapter 17: The Transformation of the West Chapter Notes

AP World History 12/9/2014. Chapter 17: The Transformation of the West Chapter Notes AP World History Chapter 17: The Transformation of the West Chapter Notes The Italian Renaissance: Starts Italy due to independence of Italian City-states, there was a Northern Renaissance as well (based

More information

Final Exam Review. Unit One ( ) Old World Challenged Chapters # 1,2,3

Final Exam Review. Unit One ( ) Old World Challenged Chapters # 1,2,3 CHY4U West and the World Final Exam Review Unit One (1500-1715) Old World Challenged Chapters # 1,2,3 Medieval times Age of Reason and Scientific Revolution Renaissance Age of Exploration Reformation Absolute

More information

Ms. Oase Chapter 17 AP Euro Toward A New Worldview: Scientific Revolution and Enlightenment

Ms. Oase Chapter 17 AP Euro Toward A New Worldview: Scientific Revolution and Enlightenment 1 Part One: Hub Dates Directions: Study the dates and accompanying information below. You will be quizzed on the information. All Hub Dates Exams are cumulative. 1540-1690 Scientific Revolution 1543 Copernicus,

More information

1. Which of these best explains deism? (a) God exists and maintains a hands-on involvement in day-to-day events and individual lives. (b) God exists and set things in motion, but does not perform miracles

More information

The Enlightenment. Reason Natural Law Hope Progress

The Enlightenment. Reason Natural Law Hope Progress The Enlightenment Reason Natural Law Hope Progress Enlightenment Discuss: What comes to your mind when you think of enlightenment? Enlightenment Movement of intellectuals who were greatly impressed with

More information

APEH Chapter 6.notebook October 19, 2015

APEH Chapter 6.notebook October 19, 2015 Chapter 6 Scientific Revolution During the 16th and 17th centuries, a few European thinkers questioned classical and medieval beliefs about nature, and developed a scientific method based on reason and

More information

As background to the modern era, summarize the chief contributions of each of the following to Western civilization:

As background to the modern era, summarize the chief contributions of each of the following to Western civilization: The Transformation of Western Civilization: 1450-1715 The AP European History Review- Pt. 1 As a first step in comprehensive review of European History in preparation for the AP exam, you need to collect

More information

THE PHILOSOPHES. Rousseau

THE PHILOSOPHES. Rousseau THE PHILOSOPHES Voltaire Montesquieu Rousseau Philosophes - public intellectuals dedicated to solving the problems of the World - wrote for a broad, educated public audience - fought to eradicate bigotry,

More information

2/8/ A New Way of Thinking: The Birth of Modern Science. Scientific Revolution

2/8/ A New Way of Thinking: The Birth of Modern Science. Scientific Revolution Robert W. Strayer Ways of the World: A Brief Global History First Edition CHAPTER XVI Religion and Science 1450 1750 Scientific Revolution A New Way of Thinking: The Birth of Modern Science The Scientific

More information

CH 15: Cultural Transformations: Religion & Science, Enlightenment

CH 15: Cultural Transformations: Religion & Science, Enlightenment CH 15: Cultural Transformations: Religion & Science, 1450-1750 Enlightenment What was the social, cultural, & political, impact of the Scientific Revolution & Enlightenment? The Scientific Revolution was

More information

Chapter 16 Reading Guide The Transformation of the West, PART IV THE EARLY MODERN PERIOD, : THE WORLD SHRINKS (PG.

Chapter 16 Reading Guide The Transformation of the West, PART IV THE EARLY MODERN PERIOD, : THE WORLD SHRINKS (PG. Name: Due Date: Chapter 16 Reading Guide The Transformation of the West, 1450-1750 PART IV THE EARLY MODERN PERIOD, 1450-1750: THE WORLD SHRINKS (PG. 354-361) 1. The title for this unit is The World Shrinks

More information

BLHS-108 Enlightenment, Revolution and Democracy Fall 2017 Mondays 6:30-10:05pm Room: C215

BLHS-108 Enlightenment, Revolution and Democracy Fall 2017 Mondays 6:30-10:05pm Room: C215 Catherine McKenna, Ph.D. cjm22@georgetown.edu BLHS-108 Enlightenment, Revolution and Democracy Fall 2017 Mondays 6:30-10:05pm Room: C215 Office hours 5:30-6:30 Mondays and by appointment Course Description:

More information

Modern Europe- Cooke January, 2015 Modern Europe Midterm Study Guide

Modern Europe- Cooke January, 2015 Modern Europe Midterm Study Guide Modern Europe- Cooke Name: January, 2015 Modern Europe Midterm Study Guide The exam is on Thursday, January 22 nd at 8:00 am (arrive by 7:50 am). Location: B435, B436 and B437 (exact room assignments for

More information

Understanding the Enlightenment Reading & Questions

Understanding the Enlightenment Reading & Questions Understanding the Enlightenment Reading & Questions The word Enlightenment refers to a change in outlook among many educated Europeans that began during the 1600s. The new outlook put great trust in reason

More information

I. The Legacy of Ancient Greece and Rome

I. The Legacy of Ancient Greece and Rome The Rise of Democracy Unit 1: World History I. The Legacy of Ancient Greece and Rome A. Limited Democracy in Athens, Greece 1. Wealth determined class 2. All free adult males were citizens and could participate

More information

Is it true he isn t curving the test grade? OF COURSE HE S CURVING IT! WHAT S WRONG WITH YOU?

Is it true he isn t curving the test grade? OF COURSE HE S CURVING IT! WHAT S WRONG WITH YOU? Is it true he isn t curving the test grade? OF COURSE HE S CURVING IT! WHAT S WRONG WITH YOU? The Semester Final Critical Topics to Review PERIOD 1 (1450 to 1648) The Renaissance Upheavals of the 14 th

More information

French Absolutism, Enlightenment, & Revolution!

French Absolutism, Enlightenment, & Revolution! French Absolutism, Enlightenment, & Revolution! Outcome: The Enlightenment 1 Constructive Response Questions 2. What was the Enlightenment and who were some of the key contributors? 2 What Will We Learn?

More information

European Culture and Politics ca Objective: Examine events from the Middle Ages to the mid-1700s from multiple perspectives.

European Culture and Politics ca Objective: Examine events from the Middle Ages to the mid-1700s from multiple perspectives. European Culture and Politics ca. 1750 Objective: Examine events from the Middle Ages to the mid-1700s from multiple perspectives. What s wrong with this picture??? What s wrong with this picture??? The

More information

POLI 342: MODERN WESTERN POLITICAL THOUGHT

POLI 342: MODERN WESTERN POLITICAL THOUGHT POLI 342: MODERN WESTERN POLITICAL THOUGHT THE POLITICS OF ENLIGHTENMENT (1685-1815) Lecturers: Dr. E. Aggrey-Darkoh, Department of Political Science Contact Information: eaggrey-darkoh@ug.edu.gh College

More information

Teacher Overview Objectives: European Culture and Politics ca. 1750

Teacher Overview Objectives: European Culture and Politics ca. 1750 Teacher Overview Objectives: European Culture and Politics ca. 1750 Objective 1. Examine events from the Middle Ages to the mid-1700s from multiple perspectives. Guiding Question and Activity Description

More information

Johannes Kepler. Telescopes. Galileo Galilei. Andreas Vesalius. Isaac Newton 2/9/2015. Eliptical Orbits

Johannes Kepler. Telescopes. Galileo Galilei. Andreas Vesalius. Isaac Newton 2/9/2015. Eliptical Orbits Age of Reason Chapter 15 Scientific Discoveries Two principal authorities for understanding the universe in Middle Ages 1. Ancient philosophers 2. Church tradition Errors in church teachings Philosophers

More information

Intermediate World History B. Unit 7: Changing Empires, Changing Ideas. Lesson 1: Elizabethan England and. North American Initiatives Pg.

Intermediate World History B. Unit 7: Changing Empires, Changing Ideas. Lesson 1: Elizabethan England and. North American Initiatives Pg. Intermediate World History B Unit 7: Changing Empires, Changing Ideas Lesson 1: Elizabethan England and North American Initiatives Pg. 273-289 Lesson 2: England: Civil War and Empire Pg. 291-307 Lesson

More information

Frederick Douglass Academy Global Studies

Frederick Douglass Academy Global Studies Frederick Douglass Academy Global Studies 1. One impact Gutenberg's printing press had on western Europe was A) the spread of Martin Luther's ideas B) a decrease in the number of universities C) a decline

More information

World Civilizations. The Transformation of the West. The Transformation of the West. The Global Experience AP* Sixth Edition

World Civilizations. The Transformation of the West. The Transformation of the West. The Global Experience AP* Sixth Edition World Civilizations The Global Experience AP* Sixth Edition Chapter 17 The Transformation of the West, 1450-1750 The Transformation of the West The Transformation of the West I. The Renaissance II. The

More information

Experiment with an Air Pump Joseph Wright

Experiment with an Air Pump Joseph Wright Experiment with an Air Pump Joseph Wright The Enlightenment The Enlightenment was an 18 th Century intellectual movement primarily among the upper and upper-middle class philosophes, that stressed the

More information

Honors World History Midterm Review

Honors World History Midterm Review Name Period Date Honors World History Midterm Review Your midterm will be given in two sections: DBQ (there will be 3 short documents and 1 essential question to answer) and multiple choice (45 items total,

More information

Emergence of Modern Science

Emergence of Modern Science Chapter 16 Toward a New Heaven and a New Earth: The Scientific Revolution and the Learning Objectives Emergence of Modern Science In this chapter, students will focus on: The developments during the Middle

More information

WORLD HISTORY FINAL EXAM STUDY GUIDE Covering All Material Studied During the 3 rd and 4 th Quarters of the School Year

WORLD HISTORY FINAL EXAM STUDY GUIDE Covering All Material Studied During the 3 rd and 4 th Quarters of the School Year WORLD HISTORY FINAL EXAM STUDY GUIDE Covering All Material Studied During the 3 rd and 4 th Quarters of the 2016-2017 School Year 56 Multiple Choice Questions x 2 Points Each = 112 Points 3 Short Answer

More information

Democratic Enlightenment

Democratic Enlightenment Democratic Enlightenment Philosophy, Revolution, and Human Rights 1750-1790 JONATHAN I. ISRAEL OXFORD UNIVERSITY PRESS Contents List of Plates List of Abbreviations xiii xv 1. Introduction 1 1. Defining

More information

The Age of Enlightenment (or simply the Enlightenment or Age of Reason) was a cultural movement of intellectuals in 18th century Europe, that sought

The Age of Enlightenment (or simply the Enlightenment or Age of Reason) was a cultural movement of intellectuals in 18th century Europe, that sought The Age of Enlightenment (or simply the Enlightenment or Age of Reason) was a cultural movement of intellectuals in 18th century Europe, that sought to mobilize the power of reason in order to reform society

More information

A New World of Reason and Reform ( ) The Scien=fic Revolu=on and the Enlightenment

A New World of Reason and Reform ( ) The Scien=fic Revolu=on and the Enlightenment A New World of Reason and Reform (1600-1800) The Scien=fic Revolu=on and the Enlightenment Merely Connect 1. To restore order in Europe in the 17 th century, European na=ons devised two new poli=cal systems:

More information

Chapter Focus Section 1 New Scientific Ideas Section 2 Impact of Science Section 3 Triumph of Reason Chapter Assessment.

Chapter Focus Section 1 New Scientific Ideas Section 2 Impact of Science Section 3 Triumph of Reason Chapter Assessment. Presentation Plus! World History: The Human Experience Copyright by The McGraw-Hill Companies, Inc. Developed by FSCreations, Inc., Cincinnati, Ohio 45202 Send all inquiries to: GLENCOE DIVISION Glencoe/McGraw-Hill

More information

Welcome back to WHAP! Monday, January 29, 2018

Welcome back to WHAP! Monday, January 29, 2018 Welcome back to WHAP! Monday, January 29, 2018 Turn your PERIOD 4 MAPS into the tray! We are studying the Scientific Revolution today. Be ready to take some notes. -> Choose an identity for tomorrow s

More information

Philippe Aries. Francesco Petrarch

Philippe Aries. Francesco Petrarch Philippe Aries Wrote Centuries in Childhood Argued that pre-modern Western children were treated differently then modern children Art begin portraying children as active participants in the family Francesco

More information

Name: Period: 10 points Scientific Revolution / Enlightenment Study Guide

Name: Period: 10 points Scientific Revolution / Enlightenment Study Guide 1. Define Scientific Revolution. Name: Period: 10 points Scientific Revolution / Enlightenment Study Guide 2. Name the scientist who incorporated scientific thought with philosophy and helped develop the

More information

Assignment 8 & 8e Mighty Pens and Swords Dec (due)

Assignment 8 & 8e Mighty Pens and Swords Dec (due) PreAP WC II 1819 Assignment 8 & 8e Mighty Pens and Swords Dec 6-1 3 (due) Read Quest see Chapter 8; Sources SEE BELOW Terms to take note of (may appear on a pop quiz of some kind ) Enlightenment philosophes

More information

University of Wisconsin-Madison. History 512 IDEAS AND CONFLICT IN EUROPE, Fall 2015 Tues & Thurs, 1:00-2:15 p.m., 2637 Mosse Humanities

University of Wisconsin-Madison. History 512 IDEAS AND CONFLICT IN EUROPE, Fall 2015 Tues & Thurs, 1:00-2:15 p.m., 2637 Mosse Humanities University of Wisconsin-Madison History 512 IDEAS AND CONFLICT IN EUROPE, 1600-1815 Fall 2015 Tues & Thurs, 1:00-2:15 p.m., 2637 Mosse Humanities Dr. Eric Carlsson 5217 Mosse Humanities 608.263.1849 eric.carlsson@wisc.edu

More information

THE ENLIGHTENMENT. Contents

THE ENLIGHTENMENT. Contents UNIT 3 THE ENLIGHTENMENT Contents 3.0 Objectives 3.1 Introduction 3.2 Major Events during this Period 3.3 Aspects of Enlightenment Culture and Philosophy 3.4 Major Figures during the Enlightenment 3.5

More information

Locke Resource Card. Quotes from Locke s Works

Locke Resource Card. Quotes from Locke s Works Locke Resource Card John Locke was a British philosopher who lived from 1632-1704. In 1690 Locke published one of his more famous books, The Second Treatise of Civil Government. The book addressed many

More information

The Dark Side of the Enlightenment

The Dark Side of the Enlightenment The Dark Side of the Enlightenment By Yoram Hazony, May 6, 2018 A lot of people are selling Enlightenment these days. After the Brexit vote and the election of President Trump, David Brooks published a

More information

In 730, the Byzantine Emperor banned the use of icons. The Pope was outraged to hear that the Byzantine Emperor painted over a painting of Jesus.

In 730, the Byzantine Emperor banned the use of icons. The Pope was outraged to hear that the Byzantine Emperor painted over a painting of Jesus. 1 In 730, the Byzantine Emperor banned the use of icons. The Pope was outraged to hear that the Byzantine Emperor painted over a painting of Jesus. The Byzantine Emperor and the Pope continued to disagree

More information

An Enlightened Gathering

An Enlightened Gathering An Enlightened Garing The Enlightenment was a period and a movement which built on seventeenthcentury science, skepticism in matters of religion, and a heightened appreciation for culture of classical

More information

Carefully analyze the image in the Introduction of the Student Text. As you discuss the questions below with your class, record your answers.

Carefully analyze the image in the Introduction of the Student Text. As you discuss the questions below with your class, record your answers. The Enlightenment I N T E R A C T I V E S T U D E N T N O T E B O O K How have the ideas of the Enlightenment influenced modern government? P R E V I E W Carefully analyze the image in the Introduction

More information

Mini-Unit #2. Enlightenment

Mini-Unit #2. Enlightenment 1 Mini-Unit #2 Enlightenment (new ideas) Assessment: Determine which 2 Enlightenment thinkers had the most impact on the rights of people. Defend your choices with specific evidence from the background

More information

A Look Back: The Renaissance through the Congress of Vienna Semester 1 Review AP European History

A Look Back: The Renaissance through the Congress of Vienna Semester 1 Review AP European History A Look Back: The Renaissance through the Congress of Vienna Semester 1 Review AP European History This review is intended to remind you of the most critical issues, people, places, events, and other key

More information

The Problem of Normativity

The Problem of Normativity The Problem of Normativity facts moral judgments Enlightenment Legacy Two thoughts emerge from the Enlightenment in the17th and 18th centuries that shape the ideas of the Twentieth Century I. Normativity

More information

Absolutism in Europe

Absolutism in Europe Absolutism in Europe 1300-1800 rope Spain lost territory and money. The Netherlands split from Spain and grew rich from trade. France was Europe s most powerful country, where king Louis XIV ruled with

More information

1/28/2015. I. The Scientific Revolution. d. Major scientific figures either studied or taught at universities. AP Euro Unit 4.1

1/28/2015. I. The Scientific Revolution. d. Major scientific figures either studied or taught at universities. AP Euro Unit 4.1 AP Euro Unit 4.1 SCIENTIFIC REVOLUTION, THE ENLIGHTENMENT, & ENLIGHTENED DESPOTISM I. The Scientific Revolution A. Medieval view of the world 1. Primarily religious and theological 2. Political theory

More information

SCIENTIFIC REVOLUTION AND ENLIGHTENMENT. Chapter 10

SCIENTIFIC REVOLUTION AND ENLIGHTENMENT. Chapter 10 SCIENTIFIC REVOLUTION AND ENLIGHTENMENT Chapter 10 Learning Goals You will be able to describe each person from the scientific revolution and enlightenment and their contributions to the world You will

More information

Y2 Lesson 20 Page numbers, version 12/2/15

Y2 Lesson 20 Page numbers, version 12/2/15 Y2 Lesson 20 Page numbers, version 12/2/15 p339: Jean-Jacques Rousseau Social Contract All page numbers below are from History of Philosophy unless otherwise indicated. His explanation of social authority

More information

Study Questions to accompany UNIVERSAL HISTORY OF THE WORLD Published by Golden Press, 1966 THE AGE OF ENLIGHTENMENT VOLUME

Study Questions to accompany UNIVERSAL HISTORY OF THE WORLD Published by Golden Press, 1966 THE AGE OF ENLIGHTENMENT VOLUME Study Questions to accompany UNIVERSAL HISTORY OF THE WORLD Published by Golden Press, 1966 THE AGE OF ENLIGHTENMENT VOLUME 10 1543 1789 Questions compiled by Karen North, 2002 *permission is given for

More information

Chapter 17 The Eighteenth Century: An Age of Enlightenment

Chapter 17 The Eighteenth Century: An Age of Enlightenment Chapter 17 The Eighteenth Century: An Age of Enlightenment The Enlightenment 1784: Immanuel Kant called it man s leaving his self-caused immaturity his motto for the Age: Dare to know! Have the courage

More information

AP European History Timeline Dylan Graves, McAvoy, Period 8

AP European History Timeline Dylan Graves, McAvoy, Period 8 AP European History Timeline Dylan Graves, McAvoy, Period 8 1300 1350 1400 1450 1500 1550 1600 1650 1700 1750 1800 1850 1900 Large Scale Events and Movements Hundred Years War The Black Death Itialian

More information

POLITICAL SCIENCE 3102 (B) Sascha Maicher (Fall 2014)

POLITICAL SCIENCE 3102 (B) Sascha Maicher (Fall 2014) FSS 7010 (Wednesdays 1PM-3PM) Course Evaluations: POLITICAL SCIENCE 3102 (B) Sascha Maicher (Fall 2014) 30% Three assigned summaries. Each should be 3 pages long, double spaced. There should be two pages

More information

WORLD HISTORY FIRST SEMESTER EXAM TOPICS Must be HANDWRITTEN. Worth 15 pts. My exam is on January at AM.

WORLD HISTORY FIRST SEMESTER EXAM TOPICS Must be HANDWRITTEN. Worth 15 pts. My exam is on January at AM. WORLD HISTORY FIRST SEMESTER EXAM TOPICS Must be HANDWRITTEN. Worth 15 pts. Name: Date: Hour: The exam consists of 44 questions of READING TEXT, MAPS, and CHARTS. These are not designed to be studied for.

More information

Date of Quiz: Date of Exam: Name: Ms. Raia European History / Sec. Date: Topic : The Enlightenment & French Revolution Chapter Guide

Date of Quiz: Date of Exam: Name: Ms. Raia European History / Sec. Date: Topic : The Enlightenment & French Revolution Chapter Guide Name: Ms. Raia European History / Sec. Date: Topic 12.4 12.8: The Enlightenment & French Revolution Chapter Guide Date of Quiz: Date of Exam: This guide is to assist you in learning history from your text

More information

Supplemental Material 2a: The Proto-psychologists. In this presentation, we will have a short review of the Scientific Revolution and the

Supplemental Material 2a: The Proto-psychologists. In this presentation, we will have a short review of the Scientific Revolution and the Supplemental Material 2a: The Proto-psychologists Introduction In this presentation, we will have a short review of the Scientific Revolution and the Enlightenment period. Thus, we will briefly examine

More information

Transformation of the West

Transformation of the West Transformation of the West 1400-1750 Major Interconnected Trends Renaissance 1350-1550 Scientific Revolution 1500-1700 Reformation 1517-1648 Enlightenment 1680s-1800 I. Renaissance A. See last class lecture!

More information

DBQ FOCUS: The Scientific Revolution

DBQ FOCUS: The Scientific Revolution NAME: DATE: CLASS: DBQ FOCUS: The Scientific Revolution Document-Based Question Format Directions: The following question is based on the accompanying Documents (The documents have been edited for the

More information

World History and Geography (History - Era 5 - Renaissance - Europe)

World History and Geography (History - Era 5 - Renaissance - Europe) Social Studies Assessments (WHG) page 1 of 9 World History and Geography (History - Era 5 - Renaissance - Europe) Academic Standard: TLW analyze major global political, religious, cultural, and economic

More information

The Scientific Revolution

The Scientific Revolution The Scientific Revolution I. What Was the Scientific Revolution? A revolution in human understanding and knowledge about the physical universe 17th century Began with Kepler, Galileo Ended with Newton

More information

McFARLAND SCHOOL DISTRICT SOCIAL SCIENCE GRADE SEVEN. Benchmarks One Two Three Four

McFARLAND SCHOOL DISTRICT SOCIAL SCIENCE GRADE SEVEN. Benchmarks One Two Three Four 1 9 Weeks Roman Empire 7.1.1 Study the early All-In-One Tet Book Chapter Islam strengths and lasting contributions of Rome (e.g., Teaching Resource Interactive Reader Safari Montage significance of Roman

More information

Advanced Placement European History Summer Project R. Graff

Advanced Placement European History Summer Project R. Graff Advanced Placement European History Summer Project 2017-2018 European Map Assignment: R. Graff Using the given map or one drawn by you label the following (by hand). Abbreviations are allowed. 1. United

More information

Study Guide Test #4. Jan 2018 Empires and Revolutions

Study Guide Test #4. Jan 2018 Empires and Revolutions Study Guide Test #4 Jan 2018 Empires and Revolutions The Rise of the State divine right / absolutism Ways that Richelieu and other centralizers [incl. New Monarchs] created the modern state 5 Principles

More information